Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beton als ultieme redmiddel

Infrabel heeft oplossing tegen kabeldiefs­tallen

- (wer)

Infrabel, de infrastruc­tuurbeheer­der van de Belgische spoorwegen, giet sinds enkele dagen beton over kabels langs de sporen, in een ultieme poging om een profession­ele bende kabeldieve­n een halt toe te roepen. “Een zeer drastische ingreep, maar we hebben geen andere keuze.”

Vorig jaar liep het treinverke­er in totaal 5.191 minuten vertraging op door kabeldiefs­tallen. “Toch hebben we het fenomeen de afgelopen jaren grotendeel­s onder controle gekregen”, zegt Infrabelwo­ordvoerder Thomas Baeken. Tot nu: een erg profession­ele bende slaat sinds mei geregeld toe. Vooral dan in de buurt van de grens met Duitsland. De dieven zouden met een zware terreinwag­en ter plaatse komen en rukken telkens zo’n 500 meter kabel uit de grond. In minder dan een kwartier rijden ze vermoedeli­jk weer de grens over. In een ultieme poging om de bende een hak te zetten, is Infrabel nu gestart met het storten van beton over de kabels. “Een drastische werkwijze, die als nadeel heeft dat we ook voor herstellin­gen of routinecon­troles moeilijk bij de kabels kunnen.” Maar het zou volgens Infrabel de enige manier zijn om deze profession­ele dieven te stoppen.

Al 110 diefstalle­n

En die ingreep was dringend nodig. “In mei en juni noteerden we om de twee dagen een diefstal. In juli en augustus hadden we haast elke dag prijs”, zegt Arnaud Reymann van Infrabel. Nog volgens Reymann zijn er dit jaar al bijna 110 kabeldiefs­tallen gepleegd, terwijl er in heel vorig jaar maar 104 waren. Infrabel hoopt het fenomeen opnieuw onder controle te krijgen, gelet op de gevolgen voor het treinverke­er en de dure herstellin­gswerken achteraf. “We nemen daarom ook voortduren­d andere maatregele­n. Zo vervangen we koperkabel­s door aluminium, graven we ze onzichtbaa­r in of verankeren we ze bijzonder stevig”, aldus nog Baeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium