Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen wil Gents circulatie­plan kopiëren naar andere steden

Daling autoverkee­r zorgt voor 20% minder stikstof in de lucht

- (agy, bst)

De hoeveelhei­d stikstof in de Gentse lucht is met een vijfde afgenomen sinds de invoering van het circulatie­plan. Die daling is dubbel zo groot als in de rest van Vlaanderen. Als het afhangt van Meyrem Almaci, komt er ook in andere steden een circulatie­plan. “Als Antwerpena­ar kun je daar alleen maar jaloers op zijn”, zegt de Groen-voorzitter.

Het Gentse circulatie­plan, ingevoerd door het rood-groene stadsbestu­ur, weert het doorgaand autoverkee­r uit het centrum. Anderhalf jaar later is de luchtkwali­teit in Gent aanzienlij­k verbeterd. Dat bewijzen cijfers van de Vlaamse Milieumaat- schappij (VMM), die in twintig straten metingen deed. Gemiddeld is de hoeveelhei­d stikstof gedaald met 18%. Dat komt neer op 7,4 microgram per kubieke meter. In de rest van Vlaanderen zag de VMM een gemiddelde daling van 3,7 microgram per kubieke meter, vooral door de vergroenin­g van het wagenpark. Het verschil met de Gentse resultaten is “een sterke indicatie dat er een aanzienlij­k lokaal effect is”, concludeer­t de VMM. Lees: het circulatie­plan werkt.

“Dat circulatie­plan zorgde voor verkeersve­iligheid én meer groen”, zegt Meyrem Almaci. “Het loont om de politieke moed te hebben om zo’n ingrijpend beleid in te voeren en als het van ons afhangt, doen we dat elders ook. Als Antwerpena­ar kun je daar alleen maar jaloers op zijn. Het stadsbestu­ur maakt daar een fundamente­el andere keuze. Kijk naar het Operaplein. Daar komt een enorme ondergrond­se parking. Gevolg: meer auto’s die in de stad moeten zijn.”

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever deed zijn standpunt in een vorig debat uitvoerig uit de doeken. “Je moet mensen op alle mogelijke manieren verleiden: kwaliteits­vol openbaar vervoer, fietspaden, fietspremi­es… Wat wij niet gaan doen, is de mensen dwingen om de auto werkelijk uit de stad te bannen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium