Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Korte vakanties in eigen land zijn weer populair bij Vlamingen”

Logies in onze provincie deden het afgelopen hete zomer erg goed en ook attracties met water scoorden sterk

- SYLVIA MARIËN SACHA VAN WIELE

Kamperen en over het algemeen logeren in eigen land waren afgelopen zomer hot. Het warme weer heeft volgens de provincie Antwerpen de trend die al langer aan de gang was een extra boost gegeven. Campings en B&B’s blikken tevreden terug en ook de hotels in de stad kan klimmende cijfers voorleggen. Zomertoeri­sme in Antwerpen: een overzicht.

“Als we inderdaad, zoals wordt voorspeld, meer van zulke warme zomers krijgen, dan belooft dat heel wat moois voor het toerisme in ons land”, zegt een opgetogen Wendy Woestenber­g, gastvrouw in naturisten­camping Grensland, op domein De Oude Heihoef in Nieuwmoer (Kalmthout).

De camping was heel de zomer lang volgeboekt. “Sommigen bleven zelfs tot zes weken lang hier”, zegt Wendy. “Vorig jaar kregen we heel wat bezoekers op doorreis, nu bleven ze dankzij het mooie weer veel langer bij ons logeren. Zelfs mensen die hier maar 15 tot 30 km vandaan wonen.”

In heel de provincie Antwerpen hebben de campings en camperterr­einen de afgelopen twee maanden goed geboerd. Ze mochten, zeker in juli, 10% tot wel 50% meer gasten ontvangen dan in de zomer van 2017.

Zo zijn ze ook tevreden op camping Het Veen in Brecht, zegt zaakvoerde­r Angelique Van den Boogaard. “Maart en april waren magertjes, maar de zomervakan­tie was erg goed. We mochten veel gasten ontvangen uit eigen land, maar ook uit de buurlanden, Engeland, Zwitserlan­d en zelfs Amerika en Australië. We bestaan al 75 jaar en met campings gaat het in golfbewegi­ngen. Nu gaat de golf omhoog (lacht). Mensen krijgen weer zin om te kamperen.”

“Valt op”, zegt Fons Van Bael, “dat ze dat vooral in korte vakanties doen – twee of drie dagen.” Van Bael is directeur van recreatied­omein en bijbehoren­de camping De Lilse Bergen, in het Kempense Lille. “Steeds meer jonge gezinnen of vrienden met kinderen komen hier kort kamperen. Vroeger boekten mensen ineens voor een week of twee. Dat gebeurt nu veel minder. Men beslist meer op de korte termijn.”

Korter dan vroeger

Naast de campings doen ook de andere logies het goed. B&B’s, vakantiehu­izen: doorgaans hebben ze er een goede tot zeer goede zomer op zitten.

“Het warme weer was een katalysato­r voor een trend die al langer aan de gang is: mensen houden weer graag vakantie in eigen land”, zegt Jan De Haes (N-VA), gedeputeer­de voor Toerisme, provincie Antwerpen. “Anders gezegd: dankzij het warme weer kwam die trend sterk naar boven en zijn korte vakanties in eigen land weer top of mind bij de Vlaamse toeristen. Aan de ondernemer­s geeft dat goede moed.”

Dagtripper­s

In de stad doen de hotels het erg goed en met de vraag stijgen ook de prijzen van de kamers. De ge-

middelde kamerbezet­ting lag op bijna 78%, wat een stijging betekent van 6,5% tegenover 2017. Gemiddeld bleven de ‘verblijfst­oeristen’ 1,3 nachten slapen in Antwerpen. Volgens Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) waren ze met 800.000 afgelopen zomer (tussen 1 juni en 20 augustus). “Dat was ook te danken aan Tomorrowla­nd in Boom. De festivalbe­zoekers verbleven vaak in Antwerpen.”

Antwerpen kreeg ook veel dagtripper­s op bezoek, bijna vier miljoen in totaal. “Het fandorp van het WK voetbal, de Antwerp Pride en het Bollekesfe­est waren belangrijk­e publiekstr­ekkers”, zegt Kennis. Maar ook de winkelstra­at Meir kan véél shoppers lokken: in juli waren het er 1,6 miljoen, deze maand 1,2 miljoen.

Volgens Kennis is de toeristisc­he groei in Antwerpen te danken aan “de inspanning­en die we leveren om onze stad te promoten in de buitenland­se pers en bij inf luencers. Steeds meer mensen weten dat er in Antwerpen altijd iets te beleven valt door nieuwe attracties en handelszak­en. Antwerpen was lang onbekend en onbemind, maar dat is bij steeds minder mensen waar. Zo merken we dat wie hier was ook verschille­nde keren terug komt. En zij zorgen ook voor mond-tot-mondreclam­e.”

En dan moet voor de stad de toeristisc­h sterkste periode nog komen. Dat is het najaar, met citytrips en zakenreize­n. “Gelukkig zitten we nog niet in een situatie zoals die in Barcelona, waar mensen zich storen aan de drukte van toerisme”, zegt Kennis.

Ook verliezers

Wie in de vakantie dagrecreat­ie zoekt buiten de stad, doet dat almaar vaker op de fiets. “Dat is een tweede belangrijk­e trend die met het warme weer erg opviel”, zegt Jan De Haes. “Het fietsknoop­puntennetw­erk was jaren geleden een droge bedoening – letterlijk, alleen voor het fietsen an sich. Nu is daar de horeca aan verbonden en is recreatief fietsen nog meer een beleving, want ook rustig iets drinken en eten horen daarbij.”

Ondanks het warme weer is er afgelopen zomer toch heel veel gefietst in onze provincie, maar wel met een verschuivi­ng: niet op het heetst van de dag, maar veel meer richting avond. Ook wandelaars wachtten op een beetje verkoeling later op de dag. De Kalmthouts­e Heide trok, ook door het brandgevaa­r, minder wandelaars.

Deden het goed deze vakantie, om evidente redenen: de recreatiep­arken met water, genre De Nekker, De Lilse Bergen of het Zilvermeer, dat eind deze maand zijn 200.000ste bezoeker verwelkomt. Mensen zochten verkoeling in het water of ook wel onder de bomen en in de bossen.

Een pretpark is bij hitte dan weer geen pretje. Bobbejaanl­and noteerde in juli 9% minder bezoekers dan vorig jaar. “Ook het succes in het WK voetbal speelde een rol”, zegt woordvoers­ter Peggy Verelst.

En ook de binnenspee­ltuinen horen bij de ‘verliezers’ van het warme weer, zeker in juli was dat zo. Zelfs de bekende Mega Speelstad in Wechelderz­ande kreeg ondanks airco en buitenspee­lgelegenhe­id ‘maar’ 60% van het gemiddelde aantal bezoekers van de afgelopen jaren over de vloer.

“Het weer voor volgende zomer kunnen we natuurlijk niet voorspelle­n”, zegt Jan De Haes. “Maar belangrijk is dat mensen van deze zomer onthouden dat onze provincie véél opties biedt om een fijne vakantie door te brengen.”

Jan De Haes gedeputeer­de voor Toerisme (N-VA)

“Mensen WEERDTonth­ouden

van deze zomer dat onze provincie veel opties biedt om vakantie in eigen streek door te brengen.”

 ?? FOTO DE LILSE BERGEN ?? Kamperen is weer helemaal in, zoals hier in De Lilse Bergen.
FOTO DE LILSE BERGEN Kamperen is weer helemaal in, zoals hier in De Lilse Bergen.
 ?? FOTO JOREN DE ??
FOTO JOREN DE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium