Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 6 werkende Belgen kan geen maand verder zonder loon

Financiële reserve van minstens drie en liever nog zes nettomaand­lonen de vuistregel

-

Eén Belg op de zes die werken, kan geen maand overbrugge­n zonder loon. Vreemd toch, in de wetenschap dat er nooit méér geld op spaarboekj­es geparkeerd stond dan tegenwoord­ig.

Eind juni stond er in ons land liefst 265,8 miljard euro geparkeerd op spaarboekj­es. Een absoluut record. En toch heeft een op de zes werkende Belgen geen buffer om een maand door te komen zonder loon. Dat leert een bevraging van onderzoeks­bureau Indiville in opdracht van BinckBank bij 1.250 Belgen. Hoe valt zoiets te rijmen?

“Dat lijkt contradict­orisch, maar dat is het niet”, zegt Fadwa Lahssini, woordvoers­ter van BinckBank. “Een op de zes die er niet in slaagt, betekent dat vijf op zes daar wel toe in staat zijn. Maar nog afgezien van het feit dat het niet de slimste oplossing is om die miljarden aan spaargeld op een rekening te plaatsen bij de huidige lage rente, blijft een op zes toch aan de hoge kant.”

Drie maandlonen

Dat vindt ook Pascal Paepen, docent financiën aan Thomas More: “Dit bewijst alleen maar dat flink wat Belgen echt wel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Als gevolg van werklooshe­id, ziekte, faillissem­ent of scheiding, al zullen er ongetwijfe­ld ook tussenzitt­en die niet aan de verleiding­en van de consumptie­maatschapp­ij kunnen weerstaan of die bewust leven in het hier en nu, zonder aan later te denken. Niet slim, want eigenlijk moet je minstens drie maandlonen reserve in cash beschikbaa­r hebben om onverwacht­e kosten te kunnen dekken. En liever nog zes maanden, rekening houdend met de ongeruste ziel van de Belgen. Wij zijn geen Amerikanen, hé!”

Opmerkelij­k: naarmate de leef- tijd toeneemt, lijkt de situatie almaar nijpender te worden, met een piek in de categorie van 46tot 55-jarigen: daar beschikt liefst een op de vijf niet over een spaarreser­ve. “Daar zijn twee verklaring­en voor”, zegt Fadwa Lahssini: “Die groep is nog volop zijn woonlening aan het afbetalen en heeft tegelijk studerende kinderen, die misschien zelfs op kot zitten.” Dan blijft er uiteraard minder over om van te leven, laat staan om nog wat te sparen.

Denk aan uw pensioen

“Al hoort daar wel de kanttekeni­ng bij dat een hypotheek aflossen eigenlijk ook een vorm van sparen is”, zegt Pascal Paepen. “Want eens je woning afbetaald is, woon je bij wijze van spreken gratis en heb je meer over om je oude dag voor te bereiden.”

Dat laatste is trouwens geen overbodige luxe, want volgens de bevraging van BinckBank hebben zeven op de tien Belgen geen idee hoeveel pensioen ze zullen trekken. “Twee op de drie alleenstaa­nden zijn zelfs té optimistis­ch: zij denken na hun pensioneri­ng meer dan 1.500 euro per maand nodig te hebben, terwijl het gemiddelde pensioen waar ze volgens de Federale Pensioendi­enst recht op hebben slechts 1.100 euro is”, zegt Fadwa Lahssini. “Met de huidige lage spaarrente krijg je dat verschil niet bijgepast.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium