Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontdek de mooiste gebouwen van ’t Stad

- JAN STASSIJNS

Open Monumenten­dag in Antwerpen staat dit jaar in het teken van Léon Stynen. De Antwerpena­ar is de architect van onder meer deSingel, de BP-building en het Crowne Plaza. Op 9 september kunnen er veertig erfgoedloc­aties bezocht worden, waarvan 24 voor de eerste keer.

De Antwerpse modernisti­sche architect Léon Stynen (1899-1990) was meer dan vijftig jaar actief in de Scheldesta­d. Veel van zijn ontwerpen zijn nog steeds te zien in onze stad, zoals deSingel, de BP-building, het Crowne Plaza, de Elsdonckre­sidentie in Wilrijk, Cinema Rex, maar ook tal val privéwonin­gen en appartemen­tsgebouwen. Ook de casino’s van Oostende en Knokke zijn naar zijn ontwerp.

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de archieven van Léon Stynen en zijn medewerker­s aan de provincie werden geschonken. Vandaag behoren ze tot de belangrijk­ste archieven in de collec- tie van het Vlaams Architectu­urinstituu­t (Vai). Naar aanleiding daarvan brengt het Vai een heel jaar lang Léon Stynen onder de aandacht met #Stynen2018 en ook op Open Monumenten­dag, zondag 9 september, staat de Antwerpse modernist centraal.

Zicht op Atomium

Het programma werd dinsdag voorgestel­d op de twaalfde verdieping van de BP-building, een van de meest bekende ontwerpen van Stynen met een indrukwekk­end uitzicht over heel de stad. Zelfs het Atomium in Brussel is vanop het iconische gebouw langs de Ring te zien. Ook die plek is op Open Monumenten­dag te bezichtige­n. Stynens bekendste ontwerpen zijn opgenomen in het programma, maar ook de minder bekende privéwonin­gen: zijn eigen woning in de Tentoonste­llingswijk, zijn modelwonin­gen voor een nieuw Linkeroeve­r en appartemen­tsgebouwen De Zonnewijze­r op de Mechelsest­eenweg, Résidence Britannia op de Britselei en Résidence Elsdonck in Wilrijk,...

Ook de realisatie­s van zijn leermeeste­rs, tijdgenote­n en leerlingen zetten de deuren open, zoals de Oudaan en appartemen­tsgebouw De Vel op de Frankrijkl­ei van Renaat Braem en het tehuis voor Schippersk­inderen De Spits van Jul De Roover op Linkeroeve­r. Daarnaast zijn er gebouwen die een grote uitstralin­g hadden in de tijd van Stynen, zoals de voormalige Koloniale Hogeschool aan het Nachtegale­npark, en plekken met een fantastisc­h uitzicht, zoals het dakapparte­ment van de Chicagobui­lding op Linkeroeve­r. In samenwerki­ng met het Vlaams Architectu­urinstituu­t werkte de stad ook een nieuwe architectu­urroute Léon Stynen uit langs 28 locaties in de stad.

“Het is ongelofeli­jk wat Léon Stynen voor de stad gedaan heeft, maar hoe weinig mensen hem kennen”, zegt Sofie Decaigny van het Vai. “We willen dat de Antwerpena­ars hem en zijn ontwerpen gaan herkennen en zijn zeer gevarieerd en rijk oeuvre leren appreciere­n. En het stopt ook niet na Open Monumenten­dag. Vanaf 12 oktober loopt er een tentoonste­lling in deSingel over de architect. De expo toont stukken uit het rijke archief van Stynen van zo’n 20.000 plannen en 8.000 foto’s, van de eerste schets tot de voltooiing. We werken ook samen met de leerlingen architectu­ur van Pius X en Don Bosco. Op het plein voor deSingel willen we een nieuw Stynengebo­uw realiseren op basis van zijn ontwerpen.”

In totaal zijn er 42 gratis erfgoedloc­aties te bezoeken op Open Monumenten­dag, waarvan 24 voor het eerst de deuren openen. Voor meerdere locaties moet u reserveren. Dat kan via de website antwerpenm­orgen.be/omd, waar u ook alle informatie vindt over de deelnemend­e locaties en hun openingsur­en. Ook de programmab­rochure is er terug te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium