Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij werkten op de top van de kathedraal­toren”

- ILSE PRINSEN

De fraai glimmende torenhaan zoals u hem nu bovenop de kathedraal ziet prijken, is het resultaat van een restaurati­e in 1989. Die was het werk van enkele topverguld­ers en leerlingen uit het Technicum Noord-Antwerpen. Een fraai stukje vakmanscha­p van mannen zonder hoogtevree­s.

Hij draait met de wind. En in tegenstell­ing tot het gezegde, is dat in zijn geval enkel positief. Want dat is wat de torenhaan bovenop de Onze-Lieve-Vrouwetore­n al eeuwenlang doet: met zijn snavel als een pijl de windrichti­ng aanwijzen.

Maar eind jaren 80 had de haan zijn pluimen verloren. Het kruis waarop hij rust, was compleet verroest en het beestje had zijn beweeglijk­heid verloren. Een grondige restaurati­e drong zich op. Marc Blommaert, die hieraan meewerkte, vertelt: “De school waar ik lesgaf, het Technicum Noord-Antwerpen in de Londenstra­at, kreeg de vraag van het Antwerpse schilderss­yndicaat om de haan en het kruis te restaurere­n. Deze torenhaan was dan ook al meer dan een eeuw oud.”

Drie hanen heeft de kathedraal al gekend. De allereerst­e dateert uit 1501. In 1649 werd die vervangen en in 1864 kreeg de huidige kukeleku zijn stekje bovenop de toren. Hij gelijkt sterk op zijn voorganger, die nog te bezichtige­n valt in de collec- tie van het Vleeshuis, en is gemaakt uit meerdere kopervlakk­en. “Het grootste vlak wordt gevormd door de staart, want die vangt de wind op om de windrichti­ng aan te duiden”, legt Blommaert uit. “De gehele haan is ongeveer 1,20 meter breed en negentig centimeter hoog, maar niet erg zwaar: zo’n 24 kilogram. We konden hem dus vrij gemakkelij­k van de toren halen en naar beneden dragen.”

Marc Blommaert

Restaurate­ur

“De wind speelde soms parten bij het aanbrengen van het bladgoud. Bij momenten dachten de passanten op de grond zelfs dat het goud regende.”

Van stelling getuimeld

Leerlingen uit de afdeling Scheepsbou­w namen het mechanisch­e gedeelte onder handen en vervingen de bronzen kogellager­s, nodig om de haan rond zijn as te doen draaien. In het atelier van de afdeling ‘Restaurati­e en renovatie’ kreeg de haan een eerste nieuwe laag bladgoud. Maar het aanbrengen van de tweede laag bladgoud op de haan, net zoals de restaurati­e van het kruis, moest hoog bovenop de toren gebeuren. Een klus voor mannen zonder hoogtevree­s. “De klim ging

eerst 628 treden hoog, en nadien op een stelling”, herinnert Blommaert zich. “Louis, de stellingbo­uwer, kan het helaas niet meer navertelle­n. Hij was een oud-para en haalde weleens fratsen uit op die hoogte. Maanden later vernamen we dat de onfortuinl­ijke man van een stelling aan de Mechelse Sint-Romboutsto­ren was getuimeld.”

Goldfinger

Aan de restaurati­e van de torenhaan op de Antwerpse kathedraal werkte, naast Marc Blommaert zelf, ook meester-vergulder Armand Van Bortel mee. Die leefde met de bijnaam goldfinger, omdat hij specialist was in het bekleden met bladgoud.

“Voor de torenhaan en het kruis gebruikten we velletjes met de wel zeer toepasseli­jke naam dubbeltore­ngoud”, vervolgt Blommaert. “Dat bladgoud was echt flinterdun en van zeer hoge kwaliteit, 23-karaats. Alleen speelde de wind ons daarboven soms parten bij het aanbrengen ervan. Bij momenten dachten de passanten op de begane grond zelfs dat het goud regende”, lacht hij. “Om de wind tegen te houden, gebruikten we een grote paraplu. Toen ik die een keer vergat, moest ik al die trappen af, en weer op. Ik was altijd een fervente marathonlo­per, maar die dag had ik geen training meer nodig.”

Ook tijdens de beiaardcon­certen ging de restaurati­e verder. “Een vreemde gewaarword­ing: je hoort de beiaard nog amper eenmaal je boven de kleppen bent. Die stuwen het geluid als een tsunami naar beneden, over de hele stad. Het was ook onwezenlij­k om in de diepte onder ons de bezoekers van het beiaardcon­cert te zien toestromen. Het leken wel mieren, zo klein. Die hele restaurati­e was een unieke ervaring. En het resultaat is nog zichtbaar, want de haan, die blinkt en draait weer als vanouds.”

 ?? FOTO RR ?? Links: Mr. Maes, voorzitter Schilderss­yndicaat Antwerpen. Rechts: Armand Van Bortel. Midden: Louis, de stellingbo­uwer die verongeluk­te in Mechelen. Dit was de demontage van de haan voor de restaurati­e.
FOTO RR Links: Mr. Maes, voorzitter Schilderss­yndicaat Antwerpen. Rechts: Armand Van Bortel. Midden: Louis, de stellingbo­uwer die verongeluk­te in Mechelen. Dit was de demontage van de haan voor de restaurati­e.
 ?? FOTO ARCHIEF MARC BLOMMAERT, REPRO ILSE PRINSEN ?? Armand Van Bortel brengt bladgoud aan op het kruis.
FOTO ARCHIEF MARC BLOMMAERT, REPRO ILSE PRINSEN Armand Van Bortel brengt bladgoud aan op het kruis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium