Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf nieuwe schoolstra­ten

Andere aanvragen geweigerd of in behandelin­g

-

Vijf scholen zien hun aanvraag voor een schoolstra­at goedgekeur­d. In het totaal zijn er nu twaalf over heel de stad. Een schoolstra­at mag een halfuur voor en na de school afgesloten worden voor gemotorise­erd verkeer.

Het gaat om de Dokter Coenstraat in Hoboken aan de secundaire en de basisschoo­l van SintAgnes, de Jules Baeckelman­slaan in Hoboken aan basisschoo­l Accent, de Schoenstra­at in Borgerhout aan basisschoo­l Mozaïek, de Sint-Erasmusstr­aat in Borgerhout aan basisschoo­l De Reuzenpoor­t en de Frans Stienletla­an in Wilrijk aan het basisonder­wijs van de Johannessc­hool.

Een halfuur voor de eerste schoolbel en een halfuur na de laatste mogen vrijwillig­ers de straat geheel of gedeelteli­jk afsluiten. Zo kunnen de scholieren die te voet of met de fiets naar de schoolpoor­t gaan er veiliger geraken. De bedoeling is ook de luchtkwali­teit dan even te verbeteren. Geparkeerd­e auto’s kunnen wel nog uit de straat weg als ze stapvoets rijden.

“Ik doe bij deze nog eens een oproep aan scholen om via de website van het Onderwijsn­etwerk Antwerpen een aanvraag in te dienen om van hun straat een schoolstra­at te maken”, zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

Voor de zomervakan­tie stond nog in uw krant te lezen dat er achttien aanvragen gedaan waren voor nieuwe schoolstra­ten. Daar zijn er ondertusse­n nog bij gekomen. “Voor een aantal andere aanvragen van scholen is het vooronderz­oek nog lopende”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Of wordt er binnenkort nog een buurtbevra­ging georganise­erd, of moet er nog overleg gebeuren met de school om te peilen naar het engagement dat de school en haar vrijwillig­e medewerker­s willen opnemen. Mogelijk rollen we nog zes bijkomende schoolstra­ten uit, mits aan alle voorwaarde­n voldaan wordt.”

Groot deel aanvragen afgewezen

Maar een groot deel van de aanvragen werd dus niet goedgekeur­d. “Bijvoorbee­ld omdat de verkeersci­rculatie het niet toelaat, omdat er een heraanleg gepland is of omdat er belangrijk­e tram- of busverbind­ingen door de straat lopen”, communicee­rt de stad.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De schoolstra­at in de Griffier Schobbensl­aan.
FOTO JAN VAN DER PERRE De schoolstra­at in de Griffier Schobbensl­aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium