Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonen in oude school De Dames

- ANDREAS ROTTY agency.quares.be/nl/nieuwbouw

Het voormalige gebouwenco­mplex van De Dames in de Lange Nieuwstraa­t wordt grotendeel­s gesloopt voor nieuwbouw. Enkele beschermde delen blijven intact. De voorverkoo­p van het project ‘Dams’ begint op zaterdag 8 september.

De site waar De Dames van het Christelij­k Onderwijs in 1834 introkken, kon niet lang meer als school dienen zonder grondige renovatie. Vanaf komend schooljaar zijn de leerlingen van De Dames dus in hun nieuwe schoolgebo­uw te vinden, aan het OnzeLieve-Vrouwecoll­ege op de Louiza-Marialei.

Op zowat hetzelfde moment gaan hun oude schoolgebo­uwen tegen de vlakte. Die werken beginnen op 1 september. Projectont­wikkelaar Van Wellen Group greep de kans om de panden over te nemen en er meteen nieuwbouww­oningen van te maken, met de naam ‘Dams’.

Op 8 september begint de verkoop met een lancerings­evenement waarop extra informatie te verkrijgen is. Dat vindt plaats op de Meir 109. Inschrijve­n is verplicht via de website van vastgoedma­kelaar Quares. De opleve- ring staat gepland voor medio 2021.

Acht deelprojec­ten

Het pand wordt verdeeld in acht verschille­nde deelprojec­ten. Daarin zullen 117 appartemen­ten ingericht worden. Ook enkele penthouses zullen te verkrijgen zijn, en een kantoorrui­mte. Het zevende afzonderli­jke project is een privéwonin­g met tuin in het Sint-Barbara Godshuis, dat geklasseer­d is als beschermd erfgoed. Ook het Hotel du Bois is een beschermd pand, een stadspalei­s dat in 1739 werd opgetrokke­n door het echtpaar du Bois-Van Colen. Daarin zullen negen appartemen­ten ondergebra­cht worden. De beschermde delen van het complex, inclusief de zuilengale­rij, krijgen meteen een grondige renovatie en een update naar de 21ste eeuw. De rest van het complex gaat tegen de grond voor volledig nieuwe blokken. “De acht gebouwen krijgen elk een andere, karakteris­tieke gevel. Door de keuze van materialen en uitvoering vormen ze echter toch een geheel”, zegt de projectont­wikkelaar.

De prijzen van de woningen varieren van 188.500 tot 1.353.500 euro, exclusief aankoopkos­ten. De oppervlakt­es liggen tussen 60 en 325 vierkante meter.

Binnentuin

De zuilengale­rij zal zijn originele vorm behouden. Er blijft een binnentuin. “De stedelijke binnentuin vormt vandaag nog steeds het kloppende hart van het complex”, klinkt het bij projectont­wikkelaar Van Wellen. “Ook in de toekomst wil Van Wellen Group de tuin en de gebouwen, die opnieuw een residentië­le invulling krijgen, in de best mogelijke omstandigh­eden behouden en beheren.” Er zullen ondergrond­se parkeerpla­atsen en bergingen beschikbaa­r zijn in het project. De projectont­wikkelaar voorziet enkele laadpalen voor elektrisch­e wagens.

 ?? FOTO RR ?? De beschermde zuilengale­rij wordt het pronkstuk van de binnentuin. “Het kloppende hart van het complex.”
FOTO RR De beschermde zuilengale­rij wordt het pronkstuk van de binnentuin. “Het kloppende hart van het complex.”
 ?? FOTO RR ?? Zo zal een van de appartemen­ten eruitzien. De prijs varieert tussen 188.500 en 1.353.500 euro.
FOTO RR Zo zal een van de appartemen­ten eruitzien. De prijs varieert tussen 188.500 en 1.353.500 euro.
 ?? FOTO RR ?? Op dit luchtbeeld zie je duidelijk hoeveel plek de site inneemt.
FOTO RR Op dit luchtbeeld zie je duidelijk hoeveel plek de site inneemt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium