Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lukaku trapte cornervlag­gen in twee”

- (fbu)

Voor onze jongere lezers én voor diegenen bij wie Urbain Haesaert het respect mist voor zijn carrière als hoofdtrain­er tussen 1979 en 1998 kregen we zijn curriculum vitae mee. Drie pagina’s. Uitschiete­rs: kwartfinal­e UEFA Cup met Lokeren in 1981 en halve finale UEFA Cup met SV Waregem in 1986.

Maar zijn cv meldt ook zijn belangrijk­ste transfers. Naast Vertonghen, Vermaelen en Alderweire­ld waren er bij Anderlecht ook Praet, Svilar, Henen (nu Everton) en Antonucci (nu Monaco). Maar er zijn ook Saelemaeke­rs, Amuzu, Delcroix: de jonge toptalente­n op wie Hein Vanhaezebr­ouck vandaag bouwt. En voor wie de coach van Anderlecht eerder compliment­en gooide naar beloftentr­ainer Emilio Ferrera, intussen vertrokken naar Standard. Een dankwoord voor Haesaert viel niet te horen.

“Terwijl ik acht jaar van mijn ziel in de jeugd van Anderlecht had gestoken, dag en nacht. Emilio had ze opgeleid, maar ik had ze wel allemaal aangebrach­t. Weliswaar niet alleen, als hoofd van een scoutingsc­el van veertien man. Maar ik nam toch de beslissing­en. Kijk maar na: vorig seizoen speelden de U13, U14, U15, U17 én de U21 van Anderlecht kampioen. Waar ze nu de successen van plukken. Het zal het lot zijn van iemand die liever in de schaduw blijft, zeker?”

Het cv bevat ook de ‘gemiste’ transfers. Nou ja, Haesaert tipte wel juist, maar ene Kevin De Bruyne koos voor Genk. En de vader van Eden Hazard meende dat Lille een betere keuze was, al was dat wegens het taalproble­em.

Op Romelu Lukaku heeft Haesaert zich wel een beetje verkeken.

“Romelu was twee keer groter dan de rest en deed bij de jeugd van Lierse alles op kracht en snelheid. Alle ballen werden simpel

zestig meter naar voor gekeild, waarop Romelu dan ofwel de cornervlag in twee trapte of het keepertje met bal en al in doel ramde. Technisch echt voldoende. Bij de jeugd van Anderlecht heeft vooral Johan Walem daar geweldig aan gewerkt. En hijzelf ook. Romelu kwam wel eens bij mij: Meneer Haesaert, wat kan er nog beter?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium