Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flipkens verrast zichzelf

Alison Van Uytvanck en Yanina Wickmayer overleven eerste ronde niet

- MARC VERMEIREN

In de stoofpot van New York– de brandende zon joeg de temperatuu­r tot een wurgende 38 graden op – stuntte Kirsten Flipkens (WTA 57) zich naar de tweede ronde. Haar slachtoffe­r was de Amerikaans­e Coco Vandeweghe, het nummer 25 en vorig jaar nog bij de laatste vier.

Nochtans was Kirsten Flipkens met een klein hartje begonnen aan haar tiende US Open, na een reeks hardcourte­venementen waarin ze niet de juiste vorm had gevonden. “Fysiek voel ik me goed, maar de aanloop naar de US Open verliep niet naar wens. De zeges bleven achterwege op hardcourt. Daarom is dit een flinke opsteker voor mijn vertrouwen”, sprak Flipkens na afloop.

Een knappe prestatie van de Kempense, al dient gezegd dat Vandeweghe niet op volle kracht opereerde. De 26-jarige Amerikaans­e moest, gekweld door de hitte, al in de eerste set even op adem komen in de kleedkamer­s. Dankzij een degelijke service snelde Flipkens daarin naar winst. In de tweede beurt riep Vandeweghe drie keer medische bijstand in, telkens om haar voeten te laten behandelen. Flipkens leek op dat moment bij een 2-0 voorsprong de match in handen te krijgen, waardoor ze haar ergernis niet kon verbergen. Vandeweghe herstelde evenwel het evenwicht, waardoor een tiebreak moest beslissen. Na twee uur tennissen maakte de Belgische het af: 6-3, 7-6 (7-3).

In de drie voorbije Majors was de tweede ronde telkens Flipkens’ eindpunt geweest, maar in New York krijgt ze een kans om verder door te stoten. De winnares van het duel tussen de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 45) en de Servische Aleksandra Krunic (WTA 49) wordt haar volgende opponente. Haalbaar, zo lijkt het.

Wervelwind

Ondanks een opflakkeri­ng in de tweede set kon Yanina Wickmayer (WTA 94) niet voor een verrassing zorgen tegen de Tsjechisch­e Petra Kvitova (WTA 5): 6-1, 6-4 na 73 minuten. 28 winners tegenover 8: een stat die alles zegde over het verschil tussen beiden. Kvitova begon als een wervelwind. In een mum van tijd stond ze 5-0 voorop. Pas dan kon Wickmayer haar eerste game binnenhale­n en een blamage ontlopen. Het werd uiteindeli­jk 6-1. De tweede set verliep een stuk evenwichti­ger, met de 28-jarige Antwerpse die dankzij haar sterke returns zelfs een 4-1-bonus op het bord zette. Kvitova reageerde met vijf opeenvolge­nde spelletjes, waardoor het grandslamv­erhaal van Wickmayer voor dit jaar afgelopen is.

Alison Van Uytvanck (WTA 39) kreeg een gelijkaard­ige tik van de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA 36): 6-3, 6-2 na 76 minuten. Omdat Tsurenko toch een stuk minder adelbrieve­n bezit dan Kvitova kwam deze uitschakel­ing harder aan. Zo overleeft de Grimbergse al voor de zesde keer de eerste ronde in New York niet.

“Fysiek voel ik me goed, maar de aanloop naar de US Open verliep niet naar wens. Daarom is dit een flinke opsteker voor mijn vertrouwen.” Kirsten Flipkens

 ?? FOTO BELGA ?? Kirsten Flipkens, verrassend naar de tweede ronde.
FOTO BELGA Kirsten Flipkens, verrassend naar de tweede ronde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium