Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We konden ons niet meer vinden in visie Brothers United”

- LIEVEN VERHEYEN

De ploegen in vierde provincial­e B hebben vanaf dit seizoen een nieuw varkentje te wassen: FC Antwerpen Noord. De ploeg, die zwartwitte kleuren zal dragen, is een afsplitsin­g van Brothers United, zal zijn wedstrijde­n in Brasschaat spelen en wil vooral “enkele jongeren de kans geven om te proeven van voetbal in een eerste elftal”.

“Vorig seizoen speelde ik bij Brothers United”, zegt Rachid Haddoudi Katar. “Maar toen ik daar het gevoel kreeg dat hun voetbalfil­osofie niet meer overeenkwa­m met mijn eigen visie, wilde ik een nieuw verhaal opstarten en ergens iets nieuws beginnen. Ik polste bij Abderahin Abchir (die coach was van Brothers United, red.) om te zien of hij geen interesse had om mee de stap te zetten.”

“Eerst dacht ik dat hij een grap maakte, maar toen hij er meermaals over sprak, wist ik dat het hem menens was”, zegt Abchir. “Zelf had ik ook geen goed gevoel meer bij de weg die Brothers United was ingeslagen en uiteindeli­jk nam ik twee wedstrijde­n voor het einde van de competitie de beslissing om te stoppen als trainer. Samen zijn we dan begonnen aan de voorbereid­ing van een nieuw hoofdstuk, dat van Antwerpen Noord.”

Bij de nieuwe club zal Abchir niet langer alleen als coach fungeren. Hij wordt er ook voorzitter. Haddoudi Katar zal naast speler ook de secretaris van de club worden. “In ons eerste jaar starten we met twee ploegen”, zegt die laatste. “Eén jeugdploeg­je U8 en een eerste elftal dat zal starten in vierde provincial­e B. De kern zal samengeste­ld worden uit multicultu­rele spelers, dat kan gaan van jong tot oud, met spelers die over meer en minder voetbalerv­aring beschikken. Zo gaan er spelers bij zijn met ervaring in de hogere afdelingen, maar er gaan ook veel jonge spelers tussenzitt­en die nergens de kans kregen om in een eerste elftal te spelen. Tot slot gaan er ook nog enkele zaalvoetba­llers van het hoogste niveau bij ons komen voetballen.”

Vandaag nog op Schoten

Dat het opstarten van een nieuwe club enkele kinderziek­tes met zich meebrengt, hebben ze ook bij Antwerpen Noord al mogen ondervinde­n. Abchir: “Toen ik aan de KBVB vroeg wanneer het seizoen begon, vertelden ze mij dat dit pas in september was. De huur van het terrein hield hier dan ook rekening mee. Doordat we nu eind augustus starten, heb ik volop moeten zoeken om onze eerste match elders te kunnen spelen. Gelukkig konden we voor vanavond terecht op het veld van SK Schoten. De rest van het seizoen spelen we onze thuiswedst­rijden in Brasschaat, vanaf het seizoen 2019-2020 hopen we ergens in Antwerpen zelf onderdak te vinden.”

Slechts één keer trainen

Opmerkelij­k: terwijl de meeste clubs in de provincial­e reeksen twee keer per week trainen, zal Antwerpen Noord komend seizoen slechts één keer trainen. Op donderdaga­vond om 21 uur. “Waarom we dat doen?”, zegt Haddoudi Katar. “Eigenlijk is het simpel. Uit mijn ervaring weet ik dat er op de dinsdagtra­ining amper iemand aanwezig was, terwijl er op donderdag vaak 25 spelers komen trainen. Daaraan zie je dat er op dit niveau weinig interesse is om twee keer te trainen. Wij namen daarom de beslissing om enkel op donderdaga­vond te trainen. Zo kan iedereen een goede balans vinden tussen zijn privéleven, zijn werk en het voetbal. Ook voor de zaalvoetba­llers is het trouwens handig dat we maar één keer trainen. Dan moeten ze ook niet elke dag aan de bak.”

In de voorbereid­ing werd er zelfs niet getraind, de spelers kwamen enkel in actie in de Beker van Antwerpen. Abchir: “We speelden alle wedstrijde­n op verplaatsi­ng. Ondanks de vier nederlagen zagen we dikwijls hoopvolle acties. Ik kijk vol vertrouwen uit naar de competitie.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? FC Antwerpen Noord verloor zaterdag nog in de Beker van Antwerpen met 8-3 van Mortsel OG. Vandaag begint de nieuwe club op het veld van Schoten aan de competitie tegen Boechoutse.
FOTO GOYVAERTS FC Antwerpen Noord verloor zaterdag nog in de Beker van Antwerpen met 8-3 van Mortsel OG. Vandaag begint de nieuwe club op het veld van Schoten aan de competitie tegen Boechoutse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium