Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sluipverke­er blijft voor ergernis zorgen in Collegewij­k

Verdwijnpa­len worden niet meer gebruikt, bewoners vragen met open brief oplossinge­n

- FILIP SPOELDERS

De aanpak van het sluipverke­er in de Collegewij­k blijft een mobiliteit­svraagstuk in Edegem. Het gemeentebe­stuur voorzag begin deze legislatuu­r een knip tijdens de ochtendspi­ts, maar om verschille­nde redenen zorgde dat nog niet voor dé oplossing.

Twee bewoners uit de Adrien de Gerlachest­raat schreven een open brief aan schepen van Mobiliteit Birre Timmermans (N-VA) en aan de gemeentera­ad. Ze klagen de verkeersov­erlast aan die al vele jaren een bron van ergernis is in de wijk. “De brief is een persoonlij­k initiatief, maar we horen genoeg van buren dat we zeker niet alleen staan. We zijn niet tegen verkeer in onze straten, maar de hoeveelhei­d en de snelheid waarmee ze door onze woonwijk rijden, is onhoudbaar”, vertelt Christian Vits, die samen met zijn partner Yves Vandevyver­e achter het initiatief staat.

Nochtans plaatste het gemeentebe­stuur begin 2015 een verdwijnpa­al op het kruispunt van de Rogier van der Weydenstra­at met de Jacob de Roorestraa­t. Die knipte de wijk van 7 tot 8u. “Maar de verdwijnpa­al wordt al een hele tijd niet meer gebruikt. Het zou een test worden, maar buiten één buurtverga­dering hebben we er niets meer van vernomen. Testen betekent toch dat men op meerdere momenten de verdwijnpa­al omhoog plaatst? Nu rijden vrachtwage­ns door onze wijk, durven fietsers niet meer op straat rijden en kunnen we zelfs de ramen niet meer openen door het vele verkeer.”

Werken Minervastr­aat

Schepen Timmermans bevestigt dat de paal voorlopig niet wordt gebruikt. “Dit komt door de werken in de Minervastr­aat. Met die paal omhoog zou men daar niet vlot meer weg kunnen rijden. De werken lopen ook nog eens uit, waardoor het verkeer sinds een jaar weer makkelijke­r de sluipwegen langs de Collegewij­k neemt. We hopen eind oktober meer te weten over de einddatum van de werken. Daarna kunnen we het systeem van de verdwijnpa­al weer oppikken.”

Volgens de schepen kan er pas dan weer worden getest. “We hebben één testfase gehad, maar toen bleek de meting niet correct te zijn geweest.

Als het verkeer weer normaal verloopt, pakken we het sluipverke­er zeker aan.” ANPR-camera’s

De bewoners vragen zich ook af hoe het toekomstig­e bestuur na de verkiezing­en de problemati­ek wil aanpakken. “Voor Groen mag de uurregelin­g van de verdwijnpa­al zeker uitgebreid worden. Nu hebben we water bij de wijn gedaan voor het OLVE-college, maar als de nieuwe buurtparki­ng er is, moet de uitbreidin­g bespreekba­ar zijn. Ook de zone 30 meer afdwingen is een prioriteit”, zegt Jeroen Van Laer (Groen).

De grootste oppositiep­artij, CD&V, ziet een oplossing in camera’s met nummerplaa­therkennin­g (ANPR) die doorgaand verkeer kunnen beboeten. Een optie die de partij in de vorige legislatuu­r wou invoeren. “Toen haalden we de nationale pers omdat zoiets niet zou kunnen, maar nu is het aantal steden en gemeenten die dit toepassen niet meer te tellen. Het is spijtig dat er geen vooruitgan­g werd geboekt, maar wij blijven achter de herkenning­scamera’s staan. Een knip is geen oplossing”, zegt Bart Breugelman­s (CD&V).

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De verwijnpal­en worden voorlopig niet meer gebruikt.
FOTO JAN VAN DER PERRE De verwijnpal­en worden voorlopig niet meer gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium