Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze Chiro mag geen burcht worden”

Lokalen van Chiro Fientje al tijdje doelwit van vandalen en dieven

- BRITT PEETERS

De leidsters van Chiro Fientje in Emblem zijn ten einde raad. Al lange tijd worden hun Chirolokal­en geviseerd door vandalen en dieven. In de nacht van zondag op maandag verdwenen bijna alle waardevoll­e spullen die in het Chirolokaa­l lagen.

Ze zijn het grondig beu, de Chiroleids­ters van Chiro Fientje in Emblem. Na een lange reeks aan vandalisme, werd er nu ook in hun lokalen ingebroken. “Het is enorm demotivere­nd”, vertelt hoofdleids­ter Stefanie Gijsels.

“Als we gesneuveld­e ramen en deuren vervangen, duurt het nooit lang voor ze opnieuw aan diggelen liggen. Dit kan zo niet langer.” Het voorbije jaar kwamen er steeds vaker vandalen over de vloer bij Chiro Fientje. En zondagnach­t werd er nog een stap verder gegaan, want toen werden er tal van waardevoll­e spullen zoals de muziekinst­allatie, de beamer en de Playstatio­n gestolen.

“Zondag waren we met velen aanwezig. Toen we vertrokken, hebben we nog extra nagekeken of alles goed afgesloten was. Maar toen we maandag terugkwame­n, was het kwaad alweer geschied.

“Geld bewaren we al lang niet meer in de lokalen. Maar die spullen horen daar nu eenmaal. De teleurstel­ling was groot.”

Wie de dieven kunnen zijn, weten de Chiromeisj­es niet. “Maar we beseffen dat we een gemakkelij­k doel- wit zijn. Onze lokalen liggen afgelegen en ze zijn niet zwaar beveiligd. We doen telkens aangifte bij de politie, maar zij kunnen helaas ook niet veel doen.”

Camerabeve­iliging

Chiro Fientje overweegt om camerabeve­iliging te laten installere­n. “Maar de jeugdbeweg­ing moet vrij aanvoelen, en het mag geen burcht worden”, klinkt het.

Op hun sociale media hebben de leidsters een oproep verspreid, en ook bij de buurtbewon­ers staken ze die in de brievenbus. “Daarin vragen we aan iedereen in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Gelukkig krijgen we veel begrip. Ook ouders leven met ons mee en hopen dat de dievenplaa­g snel verdwijnt.”

“In september staan er voor onze Chiro grote veranderin­gen op til: we gaan fuseren met de jongensChi­ro. We hopen dat we ons Chirojaar niet in mineur moeten starten.”

Stefanie Gijsels

Hoofdleids­ter

“We beseffen dat we een gemakkelij­k doelwit zijn. Onze lokalen liggen afgelegen en zijn niet zwaar beveiligd.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Chiro Fientje is de kapotte ramen beu. “Als we ze vervangen, duurt het nooit lang voor ze opnieuw aan diggelen liggen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Chiro Fientje is de kapotte ramen beu. “Als we ze vervangen, duurt het nooit lang voor ze opnieuw aan diggelen liggen.”
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium