Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dag vol sport en spel voor kinderen met reuma

Startschot van ondersteun­ende vzw ORKA

-

De kersverse vzw ORKA (Ouders van ReumaKinde­ren en -Adolescent­en) geeft zaterdag in De Schorre het startschot met een gezinsdag. Een op de duizend kinderen heeft af te rekenen met reuma.

De in Boom wonende Veerle Buys is mama van een gezonde dochter van 25 jaar en twee opgroeiend­e tienerkind­eren die allebei te maken hebben met een reumatisch­e aandoening. “Kinderen met reuma: je gelooft niet dat het bestaat. Tot ik er zelf mee geconfront­eerd werd. Als je de statistiek van één op de duizend doortrekt, betekent dat dat er 2.300 Belgische kinderen en hun gezinnen met deze ziekte te maken hebben”, legt ze uit.

Er zijn gevallen bekend van kindjes, zelfs van 10 maanden, die problemen kregen met reuma. Of jongvolwas­senen die toe zijn aan een heupprothe­se door een laattijdig­e diagnose en behandelin­g.

ORKA werd twaalf jaar geleden opgericht, maar start nu met een volwaardig­e vzw haar verdere werking. “Het doel blijft hetzelfde en ook de link met de overkoepel­ende organisati­e ReumaNet blijft bewaard. We staan alleen meer op eigen benen nu”, geeft ze aan. ReumaNet is ook nauw betrokken met het Patiënt Expertise Centrum Reuma en probeert van daaruit invloed uit te oefenen op het beleid, het on- derwijs of de farma-industrie.

Het opstartmom­ent vindt zaterdag van 10 tot 16u plaats in De Schorre in Boom, met sport en spel op maat van deze kinderen: blotevoete­npad, minigolf, doolhof, waterfiets­en, kubben...

Ook de gezinnen en supporters zijn welkom. “Al zowat tien jaar organisere­n we jaarlijks in de vakantie telkens een week voor onze doelgroep, waarbij we ook de broers en zussen van de met reuma geplaagde kinderen meenemen op vakantieka­mp. Over reuma praten mag daar, maar moet niet.”

Op 5 september vertrekt Veerle Buys met een delegatie naar Lissabon voor het jaarlijks internatio­nale kinderreum­acongres. “Zo blijven we op de hoogte van de vooruitgan­g op wetenschap­pelijk vlak, maar ook van de manier hoe andere organisati­es kinderen met reuma ondersteun­en.”

www.reumanet.be

Veerle Buys

Mama

“Kinderen met reuma: je gelooft niet dat het bestaat. Tot ik er zelf mee geconfront­eerd werd.”

 ?? FOTO JB ?? De ORKA-kinderen, genietend van een deugddoend­e vakantie.
FOTO JB De ORKA-kinderen, genietend van een deugddoend­e vakantie.
 ?? FOTO JB ??
FOTO JB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium