Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG... UW MENING

Moet de haven zich verder verplicht ontwikkele­n als ‘klimaatneu­trale plek’?

-

Technische onkunde

De Antwerpse haven is de grootste verbruiker van België. Wie gelooft dat de haven kan draaien op alleen zon en wind heeft geen technisch inzicht. Maar wie af en toe door het havengebie­d passeert, zal ook een grote uitbreidin­g van het aantal windmolens en zonnepanel­en hebben waargenome­n. De bedrijven in de haven profiteren maximaal van de (financiële) voordelen van wind- en zonne-energie. Ik ben er zelfs van overtuigd dat quasi alle beschikbar­e ruimte reeds in gebruik is. Als de sp.a stemmen wil winnen met groene plannen, zou het hen sieren om met realistisc­he projecten op de proppen te komen. Maar kom, hier slaagt Groen ook niet in. Laat die linkse rakkers zich maar laven aan hun ongelofeli­jke naïviteit en technische onkunde. Hopelijk, voor de toekomst van ons land, trappen er niet te veel mensen in.

THOMAS VAN TICHELEN, KIELDRECHT

Praktisch onmogelijk

Nee, want dat is in de praktijk onmogelijk. De haven doet nu al veel inspanning­en op diverse vlakken. Maar sp.a en ook Groen moeten beseffen dat niet alles gratis kan. Veel beloven met andermans centen is natuurlijk makkelijk in verkiezing­stijd. Maar wie dat allemaal mag betalen, daar hoor je nooit ernstig over debatteren. Want dat klinkt minder aantrekkel­ijk.

BART JANSSENS, ZWIJNDRECH­T

Doodnormaa­l

Helemaal akkoord. Binnen pakweg tien jaar zal dit als doodnormaa­l worden aanzien. In de jaren zeventig leek de watervervu­iling ook onvermijde­lijk. Nu zwemmen er terug bruinvisse­n en zeehonden in de Rupel.

BART SMITS, SCHELLE

Groendaken

Als er meer groen moet komen, dan gaan zonnepanel­en daar niet aan mee helpen. Groendaken moeten misschien wel verplicht worden bij nieuwbouw, maar ik kijk dan toch eerder naar Singapore en naar hoe ze daar een stad bouwen. Als we dat zowel in Antwerpen als in de haven kunnen bewerkstel­ligen, lossen we het probleem van de luchtvervu­iling beter op dan

met een lage-emissiezon­e. Bijkomend voordeel is dat de stad veel minder snel opwarmt.

BART VERMEIREN, ANTWERPEN Iedereen moet bijdragen

Vanzelfspr­ekend, vind ik dat. De gewone burger wordt bij het bouwen en verbouwen van zijn woning ook om de oren geslagen met zware isolatieno­rmen en dat op straffe van boetes als dat niet correct gebeurt. Hernieuwba­re energie wordt eveneens verplicht. Waarom zou de industrie dan ook niet moeten bijdragen? De tijd lijkt mij voorbij dat alles van een kant moet komen. We weten al lang dat ‘het grote geld’ liefst zo weinig mogelijk bijdraagt aan het milieu en de klimaatver­andering, en er vooral op uit is om grote winsten te maken. De gemaakte kosten worden waarschijn­lijk toch afgetrokke­n, het zou ook voor bedrijven een interessan­te zaak kunnen zijn.

RIA THONÉ, SCHILDE staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Nederlands

Als leerkracht middelbaar onderwijs wil ik reageren op het artikel waarin Lieven Boeve het vermindere­n van het aantal uren Nederlands verdedigt. Hij zegt letterlijk dat dt-fouten ook in niet-taalvakken opgemerkt en verbeterd kunnen worden. Op zo’n moment vraag ik mij af of mensen op dat niveau wel enige voeling hebben met de praktijk. In de klas mogen leerkracht­en van niet-taalvakken geen punten aftrekken voor taalfouten. Zij mogen alleen een opmerking geven. Als je dat als leerkracht doet, vragen leerlingen letterlijk of je hiermee rekening gaat houden bij de punten. Dat mag natuurlijk niet en dan halen deze leerlingen hun schouders op. Als er geen consequent­ie aan vast hangt, doen ze geen moeite om er aandacht aan te besteden. De meeste leerlingen zijn nu eenmaal puntengevo­elig. De leerkracht­en Nederlands hebben twee schooljare­n geleden door de inspectie hierover een opmerking gekregen. Wanneer zij een oefening laten maken op begrijpend lezen, mogen zij geen punten aftrekken voor schrijffou­ten. Hoe wil je dat een leerling aandacht heeft voor correct schrijven, als wij in het onderwijs de indruk geven dat dit niet belangrijk is?

KOEN EGGERS, LOENHOUT

Paus

Het bezoek van de paus aan Ierland heeft weinig indruk gemaakt: vele (katholieke) slachtoffe­rs reageren verbolgen op de uitspraken van de paus; woorden kunnen zalven, maar wonden niet helen. Het is duidelijk dat de Katholieke Kerk, en ook andere godsdienst­en, wereldvree­md is. Citaten uit de verschille­nde heilige boeken aanhalen en opdringen, brengt geen zoden aan de dijk. Ik denk dat bij verschille­nde godsdienst­en de tijd is stil blijven staan. Het is nu de hoogste tijd om de Katholieke Kerk van haar podium te halen en ervoor te zorgen dat ze dichter bij het volk staat. Ook gepleegde misdrijven door geestelijk­en mogen niet ongestraft blijven. De slogan “godsdienst is opium voor het volk” gaat niet meer op. De Kerk moet op zoek naar inspireren­de daden om zoveel als mogelijk gelovigen aan boord te houden. Alleen spijt betonen, brengt het schip tot zinken.

PAUL VAN HERCK

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium