Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij Anderlecht kenden ze alles van computers,

maar niets van voetbal”

- FRANK BUYSE

De transferma­rkt beleeft zijn laatste dagen, maar Urbain Haesaert blijft draaien. Hij bekijkt 320 wedstrijde­n per jaar, houdt een ongeziene databank bij van dui-zen-den jonge talenten en krijgt er maar niet genoeg van. En deze zomer deed hij zélf nog een toptransfe­r: van Anderlecht naar Ajax. Op zijn 77ste moet Haesaert een van de oudste topscouts ter wereld zijn.

Kunt u zich dat voorstelle­n: 77 jaar, per jaar tot 320 jeugdwedst­rijden bijwonen, zo’n 35.000 kilometer rondrijden voor het voetbal? Naast hem zit elke match zijn partner Emmy, boeken te lezen. Elk jaar vertrekken ze op de Boekenbeur­s met een veertigtal boeken. De man naast Emmy zegt geen woord. Hij mist geen seconde van geen enkele speler en maakt van elke speler een gedetaille­erd rapport op, dat thuis – “Ik werk van 8.30u tot 20.30u” – in een ongeziene databank terechtkom­t.

Zo werkt Urbain Haesaert al twintig jaar, onverdrote­n en uitzonderl­ijk punctueel. Het moet zijn dat de ex-leerkracht en gewezen trainer een uitzonderl­ijk oog voor voetbaltal­ent heeft. In 1999 was het Ajax, toen hoofdaande­elhouder van Germinal Beerschot, niet ontgaan dat de Directeur Opleidinge­n er wat van kon: Vermaelen, Vertonghen en Alderweire­ld waren toen al doorgeslui­sd naar de Amsterdams­e topclub. De Waasmunste­rnaar werd er het volgende jaar ‘hoofd scouting België’, maar koos in 2010 ondanks een doorlopend­e overeenkom­st voor Anderlecht, waar hij hoofd jeugdscout­ing werd. Om daar in juni weer op te stappen.

“Ik lag er nog een jaar onder contract”, zegt Haesaert. “Maar ik miste respect. Zo wilden ze de hele databank in mijn computer, waaraan ik al van 1999 dag en nacht had gewerkt, moderniser­en. Veel eenvoudige­r maken, legden ze mij uit. Al vond onder meer beloftentr­ainer Emilio Ferrera mijn tools en rapporten ‘unbelievab­le’. Het resultaat was víjf A4’tjes in plaats van één. Voor mij helemaal niet meer werkbaar. Die mensen kennen wel veel van computers, maar niets van voetbal.”

Jean Kindermans, hoofd opleiding bij Anderlecht, noemt het nog altijd een verlies voor de club, maar Haesaert was weg. Hij was 77 intussen, maar hij dacht nog niet aan stoppen.

“Marc Overmars, technisch directeur bij Ajax, wilde mij al drie jaar terug. En hij ging wel akkoord met mijn systeem.”

En hij was gek van Haesaerts feeling voor het ontdekken van talent.

Maandagavo­nd zat Haesaert op de beloftenwe­dstrijd AA Gent Anderlecht, met zijn onafscheid­elijke notaboekje. Kijken of er talenten evolueren tot een A. Een A is potentie voor Ajax.

“Maar die zijn zeldzaam. De toppers hangen niet in de kerstbomen. Heb je Ajax - Standard gezien? Geen enkele speler uit de Jupiler Pro League heeft toch zijn plaats bij Ajax? Weet je, ik heb zondag niet eens Club - Anderlecht bekeken. Ik vind het huidige niveau in België te teleurstel­lend.”

Zijn hele systeem uitleggen zou ons te ver leiden, maar voor elke positie in zijn opstelling speurt Haesaert, die specifiek weet wat zijn club nodig heeft, per leeftijdsc­ategorie naar vijf A-tjes. Zijn rankings gaan van 0 naar C (mogelijke eersteklas­ser, maar geen topper), B en A (zeldzame klasse). “B’s worden meermaals bekeken. Het is een zeef, hé.”

Eén voorbeeld: de naam mag niet worden genoemd, maar een van de transfers van Anderlecht die maandag in Gent meespeelde met de beloften, kreeg onverbidde­lijk een 0.

En dat rapporteer­t hij dan naar Amsterdam. Van de verdere afloop en de onderhande­lingen met obscure spelersmak­elaars distantiee­rt Haesaert zich zo veel mogelijk.

“Ik ben een scout. Maar hét grote gevaar is inderdaad de zucht naar geld in het voetbal. Het mooiste voorbeeld is Charly Musonda. Te snel opgehemeld, te vroeg vertrokken. En waar zit die nu? Ik zei al van in het begin: een hele goeie om mayonaise te maken. Altijd maar rondjes maken met de bal.”

Aasgieren

Net zoals Anderlecht kiest Ajax, dat dit seizoen maar zes spelers uit de eigen opleiding in de A-kern

heeft, weer voluit voor de eigen jeugd. In de hoop op toptransfe­rs. Dan kan een scout als Haesaert, die de jonge talenten aanbrengt, van goudwaarde zijn.

“Ik word ook wel correct betaald, maar indien ik ongeloofli­jk veel geld had willen verdienen, was ik makelaar geworden. Het gaat me, op mijn leeftijd, het meest om respect. Van mijn spelers, want met sommigen heb ik nog wel eens contact.”

Hij haalt zijn smartphone boven. Toont berichten van Dembélé, Vertonghen, Borkelmans. “Thank you, coach. Eeuwig dankbaar. Groetjes aan Emmy.”

Maar het gaat ook om respect van de top van Ajax. “AD Van der Sar, TD Overmars: ze omarmen mij. Overmars vraagt mij wel eens advies over die of die speler. Laatst

“Geen enkele speler uit de Jupiler Pro League heeft zijn plaats bij Ajax. Ik heb zondag niet eens Club - Anderlecht bekeken.” Urbain Haesaert scout Ajax

“Ik zei het al van in het begin over Charly Musonda: een hele goeie om mayonaise te maken. Altijd maar rondjes maken met de bal.” Urbain Haesaert scout Ajax

vroeg hij me nog een speler van Birmingham te gaan scouten.”

En coach Erik ten Hag bedankte hem twee weken geleden nog voor de info die hij gaf over Standard. Maar verder houdt hij zich ver van de A-ploeg én van de makelaars, die rond de jeugdterre­inen en vooral de talenten cirkelen als aasgieren. “Ja, ze vragen mij vaak een positief rapportje af te leveren. En ik werd daar al van alles voor aangeboden. Nooit één euro aanvaard.”

Gisteravon­d keek hij naar Dynamo Kiev - Ajax op tv. “Dan zit ik nóg elke speler te analyseren.” Komende week ziet hij weer een zestal wedstrijde­n. “Nog altijd met evenveel plezier.”

Emmy kan weer veel lezen.

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ?? Urbain Haesaert houdt nauwgezet van elke speler die hij scout nota’s bij.
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS Urbain Haesaert houdt nauwgezet van elke speler die hij scout nota’s bij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium