Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘The Beatles’ promoten wandeling met vluchtelin­gen

Vluchtelin­genwerk Vlaanderen brengt met ludieke actie wandeltoch­t onder de aandacht

- STIJN VAN DE SANDE ANDREAS ROTTY www.refugeewal­k.be

Vluchtelin­genwerk Vlaanderen hield gisteren een ludieke actie in zes Vlaamse steden. Onder meer in Antwerpen en Mechelen werd de straat overgestok­en zoals The Beatles dat deden op hun iconische albumhoes. De ngo wil op die manier de aandacht vestigen op haar Refugee Walk op 30 september. Ook Abdul deed mee in Antwerpen. Vier jaar geleden moest hij zelf nog vluchten uit Afghanista­n.

De Refugee Walk is een wandeltoch­t van veertig kilometer die wandelaars en vluchtelin­gen bij elkaar wil brengen. De tocht gaat door op 30 september, de start en aankomst liggen in de Mechelse Nekkerhal. Om de Refugee Walk nog eens onder de aandacht te brengen, hield organisato­r Vluchtelin­genwerk Vlaanderen gisterenmo­rgen een ludieke actie. Net zoals The Beatles destijds op Abbey Road, staken ook nu vier mensen de straat over in zes Vlaamse steden.

Steun

Medewerkst­ers van Vluchtelin­genwerk Vlaanderen Janine (44) en Ann (41) zetten samen met Anns dochter Nette (9) en Abdulrachm­an Hotak (21) de wandeltoch­t in de kijker in Antwerpen. Het viertal poseerde op een zebrapad over de Leien om zich te laten fotografer­en als The Beatles. Abdulrachm­an, of Abdul, is in 2014 zelf gevlucht uit Afghanista­n. “Ik was 16 jaar oud toen ik vertrok uit Zabul (provincie in het

zuidoosten, red.) om de oorlog te ontvluchtt­en. Mijn ouders wilden mij een beter leven geven en lieten me vertrekken. Zonder familie of vrienden, geen idee waarnaarto­e.”

Abdul zal op 30 september zelf meewandele­n, want hij is Vluchtelin­genwerk Vlaanderen erg dankbaar. “Als je uit het asielcentr­um stapt, snap je niet wat je moet doen. Waar kon ik naar de dokter? Ik had echt hulp nodig.” Bij Vluchtelin­genwerk Vlaanderen vond hij steun. “De organisati­e hielp mij prijzen van woningen inschatten en een cv opstellen. Momenteel werk ik in het restaurant Colmar in Wilrijk en woon ik in een studio op de Paardenmar­kt. Vluchtelin­genwerk Vlaanderen blijft me helpen, bijvoorbee­ld met de papieren om een sociale woning aan te vragen. Of ik krijg hulp bij het huiswerk voor mijn lessen Nederlands.”

Nu probeert Abdul zelf een handje toe te steken als hij andere vluchtelin­gen kan helpen. “Vooral de kinderen die hier aankomen hebben het moeilijk.”

Interessan­te babbel

“Het is waarschijn­lijk de minst originele actie ooit”, zegt komiek Bert Gabriëls lachend. Hij is peter van de actie en deed mee in Mechelen. “Maar het is een ontzettend herkenbaar en iconisch beeld. Hopelijk kunnen we op deze manier veel mensen warm maken om zich in te schrijven voor de Refugee Walk en om een interessan­te babbel te slaan met de vluchtelin­gen die meestappen.”

Gabriëls was als jurist jarenlang actief voor Vluchtelin­genwerk Vlaanderen en twijfelde dan ook niet toen de organisati­e hem vroeg voor het peterschap.

Elkaar eerst leren kennen

“Deze imitatie van de iconische Abbey Road-foto staat ook symbool voor de oversteek die vluchtelin­gen moeten maken”, vertelt Caroline Van Peteghem van Vluchtelin­genwerk Vlaanderen. “En hoewel het bij ons in het westen wel heel herkenbaar is, is het beeld voor heel wat vluchtelin­gen toch onbekend. Dat toont aan dat we elkaar eerst moeten ontmoeten en beter leren kennen.”

Ook in Aalst, Gent, Genk en Brussel staken vrijwillig­ers en sympathisa­nten van Vluchtelin­genwerk Vlaanderen in Abbey Road-stijl de straat over. Momenteel schreven al zo’n vijfhonder­d mensen zich in voor de Refugee Walk. “Dat zijn er meer dan op hetzelfde moment vorig jaar”, aldus Van Peteghem. “We hebben er dus goede hoop in dat we over de duizend deelnemers van vorig jaar zullen springen.”

Abdul Hotak

Afghaans vluchtelin­g

“Als je het asielcentr­um verlaat, weet je niet wat je moet doen. Vluchtelin­genwerk Vlaanderen bood toen steun.”

Caroline Van Peteghem

Vluchtelin­genwerk Vlaanderen

“Voor heel wat vluchtelin­gen is dat iconisch beeld onbekend. Dat toont aan dat we elkaar eerst moeten ontmoeten en beter leren kennen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In Antwerpen steekt ook Abdul mee de straat over. Hij moest zelf ooit vluchten en vond toen veel steun bij Vluchtelin­genwerk Vlaanderen.
FOTO JAN VAN DER PERRE In Antwerpen steekt ook Abdul mee de straat over. Hij moest zelf ooit vluchten en vond toen veel steun bij Vluchtelin­genwerk Vlaanderen.
 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ?? Bert Gabriëls (rechts) moest niet lang nadenken om als peter van de organisati­e mee te doen in Mechelen.
FOTO STIJN VAN DE SANDE Bert Gabriëls (rechts) moest niet lang nadenken om als peter van de organisati­e mee te doen in Mechelen.
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium