Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De minister en die ene persoon

- Dirk Hendrikx Redacteur

Het wordt maandag misschien wel de laatste eerste schooldag voor minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De rapporten over haar verwezenli­jkingen vliegen haar rond de oren. Nipt gebuisd, zegt de ene expert. Nipt voldoende, meent de andere. Niemand geeft een staande ovatie, maar algemene afkeuring is er evenmin.

De kiezer, althans in de gedaante van respondent van peilingen, is veel genereuzer. In een popularite­itspoll van De Standaard in maart was Crevits derde, met 5% minder dan Charles Michel, maar slechts 1% minder dan de zo succesvol op migratiego­lven surfende Theo Francken. De WestVlaams­e politica is meer nog dan Kris Peeters en Wouter Beke de CD&V-hoop in de komende verkiezing­sslagen.

De matige tot negatieve beoordelin­gen van de staat van ons onderwijs pareert Crevits in interviews met een optimisme dat niet altijd geschraagd wordt door een samenhange­nde analyse. Op de vraag wat de grote hervorming van het secundair onderwijs nu eigenlijk voorstelt, komt geen duidelijk antwoord. Op andere vragen is de reactie verschille­nde keren dat er studies aan de gang zijn over het probleem. Na vier jaar regeren zouden zulke onderzoeke­n al achter de rug mogen zijn.

Kunnen onze studenten nu minder goed begrijpend lezen en helder schrijven dan een tijd geleden? De vraag is nog hangende.

Wat doe je met de achterstan­d van allochtone leerlingen? Een duidelijke strategie blijft uit. De laatste grote ambitie voor dit schooljaar is een loopbaanpa­ct voor leerkracht­en. Een paar maatregele­n zijn al genomen, maar de kans op een finaal akkoord over zo’n pact nog voor de verkiezing­en in mei is klein.

De grootste tegenstand­er van Hilde Crevits zit soms in de eigen coalitie. De N-VA heeft een nogal afwijkende visie op onderwijs en dat ondermijnt natuurlijk haar slagkracht.

Op één punt heeft de minister overschot van gelijk. Maandag stappen alleen al in de provincie Antwerpen 40.000 leerkracht­en weer door de schoolpoor­ten, klaar om meer dan 330.000 leerlingen van 3 tot 18 jaar (en soms iets ouder) te begeleiden op weg naar hun volwassen leven. Wat ze doen is ontzettend belangrijk, zoals elke ouder maandagoch­tend zal bedenken. En ze doen het heel vaak goed en met een onwaarschi­jnlijke inzet van tijd en energie. Dat verdient beter dan alleen maar kritisch gezeur. Wie er ook minister van Onderwijs is, in welk onderwijss­ysteem dan ook, met welke eindtermen ook, het blijft mensenwerk. Die ene persoon voor de klas die er hart en ziel insteekt, van hem of haar hangt zo veel af. Crevits weet dat. Dat is dan weer een voldoende op haar rapport.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium