Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse politie gaat drones testen

College zet licht op groen voor nieuwe toepassing­en camera’s

- JORIS VAN DER AA

De Antwerpse politie start binnenkort met een proefproje­ct om drones in te zetten bij achtervolg­ingen, grote evenemente­n, ongevallen of branden. Het schepencol­lege heeft daarvoor het licht op groen gezet.

De lokale politie van Antwerpen is niet het eerste politiekor­ps dat gebruik gaat maken van drones. De politiezon­e Midden-Limburg gebruikt de kleine helikopter­s, die uitgerust zijn met gesofistic­eerde camera’s, als sinds 2012. Het korps uit Limburg was een absolute voorloper, maar opereerde tegelijk in een grijze zone omdat het gebruik van drones niet duidelijk was geregeld. Ook de federale politie beschikt overigens over twee drones.

Proefproje­cten

“De nieuwe camerawet van mei van dit jaar regelt de inzet van allerlei camera’s door de politie”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Vermant spreekt over mobiele ANPR-camera’s om nummerplat­en van auto’s te herkennen, over dashcams en bodycams en over camera’s die op drones werden geïnstalle­erd. “Vandaag beschikt de lokale politie van Antwerpen nog niet over eigen drones”, aldus de woordvoerd­er. “Maar zeer binnenkort gaat er wel een proefproje­ct van start waarbij de politie zal gaan experiment­eren met de toestellen. Dat project kadert in een groter Europees project. Niet alleen onze politiedie­nst zal daarmee gebaat zijn. De drones kunnen ook een meerwaarde betekenen voor brandveili­gheid of mobiliteit.”

Dure helikopter­s

Vermant geeft een aantal voorbeelde­n van situaties waarbij de inzet van een drone nuttig kan zijn. “Als er bij een inbraak wordt gemeld dat de dader langs de achterdeur is gevlucht naar achterligg­ende tuinen, dan zou je een drone met een thermische camera kunnen inzetten om de verdachte op te sporen. Ander voorbeeld: bij een woningbran­d kan een thermische camera de brandhaard zeer snel lokalisere­n, zodat de brandweer weet waar met prioriteit geblust kan worden.” De lokale politiedie­nsten doen voor dit soort politiewer­k beroep op de helikopter van de federale politie, maar die is niet altijd beschikbaa­r én het in de lucht houden is een dure operatie. De aankooppri­js van een goede politiedro­ne kan gemakkelij­k oplopen tot 30.000 euro.

De politie ziet ook mogelijkhe­den om het drukke verkeer in en rond Antwerpen in goede banen te leiden. “Als een verkeerson­geval voor opstopping­en zorgt, kan een drone de situatie snel overzien. De drone kan ook de veiligheid­sen hulpdienst­en aansturen en verkeersin­formatie aanleveren”, zegt Vermant.

Evenemente­n

Ook bij het beheersen van evenemente­n zou de drone kunnen helpen. “Bij een statisch evenement kan een drone helpen om het terrein te overzien en in te grijpen. Denk aan iemand die flauwvalt en waar zich een groep mensen rond verzamelt, de drone zal zoiets oppikken.”

Het schepencol­lege besliste gisteren ook om het vaste cameranetw­erk uit te breiden. Er komen vijf camera’s bij in Hoboken. Het nieuwe cameragebi­ed beslaat de omgeving van de Kioskplaat­s, de buurt van de Salesianen­laan en het Majoor Malfaitple­in, en het Jaak Schramplan­tsoen aan Fort VIII.

Johan Vermant Woordvoerd­er Bart De Wever

“Als een verkeerson­geval voor opstopping­en zorgt, kan een drone de situatie snel overzien.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Een agent bestuurt een drone. “Het toestel kan ook de hulpdienst­en aansturen en verkeersin­formatie aanleveren.”
FOTO REUTERS Een agent bestuurt een drone. “Het toestel kan ook de hulpdienst­en aansturen en verkeersin­formatie aanleveren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium