Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Immigratie is goed voor de economie”

België kent jaarlijks 1,7% groei dankzij migranten

- KRISTOF SIMOENS

“Buitenland­ers pikken de jobs in van laaggescho­olden.” Of: “De hoge werklooshe­id onder migranten kost onze sociale zekerheid handenvol geld.” Kortom: sluiten, die grenzen. Maar onderzoek van de gerenommee­rde Duitse denktank IFO spreekt dat tegen. Zeker voor ons land: dankzij migratie zijn we economisch beter af. Al is enige nuance toch op zijn plaats.

Geen thema dat de gemoederen meer verhit dan dat van de migratie. Ook bij ons. In die mate zelfs dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt en staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA) half mei bij de Nationale Bank een studie bestelden om de economisch­e impact van migratie op onze sociale zekerheid, arbeidsmar­kt en productivi­teit in kaart te brengen. In afwachting van de resultaten (die in de lente van volgend jaar worden verwacht), brengt een nieuwe Duitse studie alvast weer wat wetenschap­pelijke nuance in dit al te emotionele debat.

Nuance

De komst van migranten zorgde in de twintig bestudeerd­e ‘rijke’ landen voor een extra economisch­e groei van gemiddeld 1% per jaar, becijferde­n de IFO-onderzoeke­rs. De beschikbaa­rheid van buitenland­se werknemers zet bedrijven ertoe aan om meer jobs te creëren, luidt de verklaring, en daar plukken ook binnenland­se werknemers de vruchten van.

“Je moet dat hoeraberic­ht toch wat nuanceren”, zegt Stijn Baert, professor Arbeidseco­nomie aan de Gentse universite­it. “In de wetenschap­pelijke literatuur is er nog altijd geen eenduidige consensus: er zijn ook studies die een negatieve impact vonden. Alles draait rond de notie complement­ariteit. Als het profiel van de migranten complement­air is met dat van de lokale bevolking, dan zal er een positieve impact zijn, want nieuwkomer­s vullen dan de jobs in die wij niet willen of kunnen doen.”

Ander profiel

Dat onze economie in de periode 20112014 bovengemid­deld baat had bij de migratie – 1,7% groei per jaar – verrast de professor wel, want “onze sociale zekerheid is niet gestoeld op het quid pro quoprincip­e, waarbij het recht op uitkering pas verworven is als men gewerkt heeft. Terwijl we veeleer een traditie hebben van humanitair­e migratie in plaats van economisch­e migratie.” Bij die laatste worden mensen maar toegelaten op basis van de noden van de arbeidsmar­kt, wat sneller tot een positief effect leidt.

Of met deze studie het emotionele debat over migratie nu gesloten kan worden, betwijfelt Baert. “De periode 2011-2014, dat zijn de jaren vóór de vluchtelin­gencrisis. Niet alleen de aantallen maar ook het profiel van wie nu naar hier komt, verschilt compleet van dat van de migranten uit de bestudeerd­e periode. En dat zal een invloed hebben op hun intrede in de arbeidsmar­kt en dus ook een impact hebben op de sociale zekerheid.” Om maar te zeggen dat het onderzoek van de Nationale Bank zeker niet voor niets zal zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium