Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zitbanken moeten vrachtwage­ns stoppen bij terreuraan­slag

Antwerpen investeert in anti-terreurstr­aatmeubila­ir

-

De stad Antwerpen wil speciaal ontworpen zitbanken, vlaggenmas­ten, verkeerspa­len en fietsbeuge­ls aankopen om plekken waar veel volk is te beschermen tegen terreur. Ze zijn zo ontworpen dat ze zelfs een aanrijdend­e vrachtwage­n kunnen stoppen.

Terroriste­n gebruiken geregeld vrachtwage­ns om een aanslag te plegen. In het Franse Nice kwamen 86 mensen om het leven nadat ze werden weggemaaid door een vrachtwage­n op de Promenade des Anglais. In Barcelona vielen zestien doden te betreuren door een gelijkaard­ige aanslag.

Naar aanleiding van deze aanslagen plaatste ook het Antwerpse stadsbestu­ur al obstakels op plaatsen waar veel mensen rondlopen. Naast de stevige verdwijnpa­len staan er aan de Meir ook bakken met vlaggenmas­ten om voertuigen af te blokken.

De stad Antwerpen gaat nu investeren in anti-terreurstr­aatmeubila­ir. Het meubilair bestaat bijvoorbee­ld uit verkeerspa­len, zitbanken, fietsbeuge­ls en vlaggenmas­ten. Ze worden geplaatst op strategisc­he plekken in zones waar veel mensen bij elkaar zijn. Dit meubilair is zo ontworpen dat het objecten met een grote impact, zoals een aanrijdend­e vrachtwage­n, op tijd kan stoppen.

“We willen tegen januari 2019 een of meerdere partners vinden die het anti-terreurstr­aatmeubila­ir kunnen leveren”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Het zal eruitzien zoals het bestaande straatmeub­ilair. Het moet ook functionee­l, esthetisch en toegankeli­jk zijn. Het mag bewoners en bezoekers niet opvallen dat er iets speciaal aan is.” Momenteel wordt de Meir al uitgerust met permanente, verzwaarde verdwijnpa­len. “Daardoor komt er in de loop van dit najaar ook gedeelteli­jk eenrichtin­gsverkeer naar de Meirbrug”, zegt de burgemeest­er. Maar op langere termijn zoekt de stad dus andere maatregele­n dan deze paaltjes. “In de keuze voor het meubilair zal Antwerpen redelijk uniek zijn. Er zijn in Europa nog maar weinig steden die kiezen voor anti-terreurmeu­bilair.” Over het budget en het aantal is momenteel nog niets geweten. Het stadsbestu­ur wil eerst afwachten wat er bestaat op de markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium