Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil mishandeld­e vrouwen krachtig in beeld brengen”

Antwerpse diamanthan­delaar verovert wereld met zijn foto’s en bouwt voor één dag studio in Centraal Station

- MAAIKE FLOOR www.albertosal­eh.com Van 4 september tot 4 november in het Maagdenhui­smuseum, Lange Gasthuisst­raat 33, Antwerpen. Op weekdagen van 10 tot 17u, in het weekend van 13 tot 17u.

Vier jaar geleden begon diamanthan­delaar Alberto Saleh met fotografie. Ondertusse­n exposeerde hij al in Brussel, Parijs, Londen, Tel Aviv, Genève en New York. Voor het eerst stelt hij nu tentoon in het Antwerpse Maagdenhui­s: foto’s van mishandeld­e vrouwen die allesbehal­ve zielig zijn.

Tijdens een bezoek aan Parijs viel Alberto Salehs oog op een paar bokshandsc­hoenen van slangenlee­r. “Duur, maar ik moest ze hebben, al wist ik toen nog niet waarvoor.” In de auto hoorde hij een tijd later een nummer over een vrouw die mishandeld werd. “Toen besefte ik dat ik daar mijn volgende project van wilde maken. Vrouwen mooi in beeld brengen die misschien een moeilijke periode hebben gehad door seksueel of fysiek misbruik. Met die bokshandsc­hoenen aan. Ik wilde een statement maken dat deze vrouwen zich niet hoeven te laten domineren. Dat ze sterk zijn, ondanks hun psychische of fysieke littekens.”

Geweld in alle culturen

Alberto Saleh vroeg vrouwen die op de een of andere manier zijn pad kruisten in zijn leven om voor hem te poseren. Het zijn vrouwen uit alle culturen geworden. Van een moslima met sluier tot een joodse vrouw. “Heel bewust, omdat geweld in alle culturen voorkomt. Behalve de portretten hebben we ook een paar scènes gefotograf­eerd. In een slaapkamer, in een salon, in een bar: allemaal plekken waar seksueel of fysiek geweld voorkomt.”

De fotograaf vroeg niet van tevoren of de vrouwen die hij portrettee­rde waren mishandeld. “Ik ben uitgegaan van de statistiek­en. 20 tot 30% van de vrouwen krijgt daarmee te maken. Tijdens de fotoshoot begonnen mijn modellen vaak spontaan hun verhaal te vertellen.” Alberto Saleh portrettee­rde voor dezelfde reeks ook een aantal jonge sportvrouw­en die seksueel misbruikt zijn. “Vier van hen hebben erin toegestemd om hun foto ook in de tentoonste­lling te hangen. Dat vind ik heel bijzonder.”

Joodse tradities

Alberto Saleh werd 45 jaar geleden in Antwerpen geboren en woont inmiddels met zijn gezin in Edegem. Zijn ouders komen uit Libanon en zijn van Joodse afkomst. “Ik ben naar de Tachkemoni­school geweest, de school waar mijn drie tienerkind­eren nu ook naartoe gaan. Mijn vrouw en ik vinden de joodse tradities belangrijk. We gaan niet wekelijks naar de synagoge en ik werk op een zaterdag gerust verder aan mijn fotoreport­ages, maar we bezoeken zeker ook onze familie met de sabbat. Sommige modellen heb ik deels naakt gefotograf­eerd. Ik zal mijn joods-orthodoxe vrienden niet uitnodigen op de tentoonste­lling, om hen niet in verlegenhe­id te brengen, maar zelf heb ik daar geen enkel probleem mee.”

Via zijn vader rolde Alberto Saleh in de diamanthan­del. Bijna elke dag gaat hij naar de diamantbeu­rs in de Hovenierss­traat. “Het is niet alleen een broodwinni­ng voor mij, ik hou echt van de stenen. Ik hou van het gevoel om ze in mijn handen te hebben en ze toe te vertrouwen aan een nieuwe eigenaar. Ik reis voor mijn werk naar New York of Parijs, al behoor ik tot de laatste generatie die het beroep zo uitoefent. Tegenwoord­ig gaat er veel meer via de computer, dat maakt de job van dia- manthandel­aar veel minder sociaal.” Sociaal contact is ook wat Alberto Saleh zoekt in de fotografie. Hij maakte al straatbeel­den en nachtfoto’s en organiseer­de een fotoshoot om zieke kinderen als superhelde­n te portretten. “Je zag hen opleven, dat was geweldig om te zien. Fotografie is voor mij meer dan esthetiek. Ik hoop ook iets te bereiken met mijn werk: de kinderen opvrolijke­n of vrouwen ervan overtuigen om voor zichzelf op te komen.”

Studio in Antwerpen-Centraal

Vandaag, zaterdag, bouwt Alberto Saleh een fotostudio in de hal van het Centraal Station in Antwerpen, waar hij voorbijgan­gers portrettee­rt met dezelfde slangenler­en handschoen­en als de modellen. “Zo maak ik de tentoonste­lling bekend bij het grote publiek.”

Van 4 september tot 4 november is Empowered Woman te zien in het Maagdenhui­smuseum. De bedoeling is dat de foto’s daarna verhuizen naar onder andere Brussel en Parijs. “Die contacten ben ik nog aan het leggen”, vertelt Alberto Saleh. “Maar ik ben heel gelukkig dat dit avontuur in Antwerpen begint, mijn geboortest­ad. Dat is echt een droom die uitkomt.”

Alberto Saleh Fotograaf en diamanthan­delaar

“Sommige modellen heb ik deels naakt gefotograf­eerd. Ik zal mijn joodsortho­doxe vrienden niet uitnodigen op de tentoonste­lling, om hen niet in verlegenhe­id te brengen, maar zelf heb ik daar geen enkel probleem mee.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Alberto Saleh op de binnenplaa­ts van het Maagdenhui­s.
FOTO JORIS HERREGODS Alberto Saleh op de binnenplaa­ts van het Maagdenhui­s.
 ?? FOTO ALBERTO SALEH ?? Een modellen uit de reeks met de bokshandsc­hoenen van slangenlee­r.
FOTO ALBERTO SALEH Een modellen uit de reeks met de bokshandsc­hoenen van slangenlee­r.
 ?? FOTO'S ALBERTO SALEH ?? Een van de scènes van Alberto Saleh brengt geweld binnen het huwelijk onder de aandacht. Ook het nachtleven is een belangrijk thema in zijn werk.
FOTO'S ALBERTO SALEH Een van de scènes van Alberto Saleh brengt geweld binnen het huwelijk onder de aandacht. Ook het nachtleven is een belangrijk thema in zijn werk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium