Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kathedraal weer in de steigers

Van 2019 tot 2021 wordt buitenkant van Antwerpse belforttor­en opgeknapt

- ILSE PRINSEN, WIM DAENINCK www.onzetoren5­00.be

De belforttor­en van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal in Antwerpen gaat opnieuw in de steigers. Na een eerdere restaurati­e die de toren vier jaar aan het oog onttrok, wordt de toren nu twee jaar lang ingepakt om de buitenkant aan te pakken.

Begin 2019 gaat de toren van de Antwerpse kathedraal in de stellingen voor restaurati­ewerken. “Er wordt dan gestart met de volgende restaurati­efase van de kathedraal­toren”, zegt schepen voor Patrimoniu­m Caroline Bastiaens (CD&V). “De werken aan de toren zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen en in verschille­nde fases gebeuren. We willen de kathedraal­toren in z’n oude glorie herstellen, oppoetsen en zo bewaren voor de toekomst.”

Nochtans ging het 123 meter hoge Antwerpse landmark nog niet zo lang geleden weer uit de steigers. Tussen 2012 en 2016 keken sinjoren en toeristen – de kathedraal lokt elk jaar meer dan een kwart miljoen bezoekers – aan tegen zeildoek en een metalen geraamte. “Tijdens die werken werd de binnenkant van het torengebou­w aangepakt”, zegt Bastiaens. “Nu komt de buitenkant aan de beurt. Daarvoor wordt de toren volledig ingepakt.”

Afbrokkeli­ng voorkomen

De natuurstee­n, het voegwerk en de beeldhouw- en sculptuurw­erken van de belforttor­en worden gereinigd en waar nodig hersteld. Die werken zijn nodig om schade aan de natuurstee­n en afbrokkeli­ng te voorkomen. Ook de kalkbeplei­stering van de gewelven wordt opgeknapt. De wijzerplat­en worden opnieuw verguld en de aandrijvin­g van de wijzers wordt nagekeken. Ook de haan en het kruis krijgen een nieuw laagje verguldsel. En dat is snel, want in 1989 werd de torenhaan ook al voorzien van een nieuwe laag. Vervuilde stadslucht is nu eenmaal niet goed voor gebouwen en ornamenten.

Torenfeest

Vanavond gaat een grootse viering door voor de vijfhonder­dste verjaardag van de toren. Die werd namelijk al in 1518 officieel ingehuldig­d, drie jaar voor de oplevering van de kathedraal zelf. De viering gaat gepaard met optredens van dansgroepe­n, een luchtspekt­akel van Theater Tol, een ode van Tourist LeMC en taart voor 3.000 mensen. Bij valavond zal het nieuwe lichtplan van de gotische toren worden ontstoken. Over een half jaar gaan de lichtjes van de toren dan weer onder zeil. Maar de beiaard blijft spelen tijdens de werken, op uitdrukkel­ijke vraag van de beiaardier­s.

Caroline Bastiaens Schepen voor Patrimonio­um (CD&V)

“We willen de toren in z’n oude glorie herstellen, oppoetsen en zo bewaren voor de toekomst.”

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Van 2012 tot 2016 stond de toren al eens in de stellingen.
FOTO BERT HULSELMANS Van 2012 tot 2016 stond de toren al eens in de stellingen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium