Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachtoffe­r doorbreekt taboe maar wordt niet geloofd

Twaalf mannen opgepakt in ophefmaken­de ontvoering­szaak in Marokko

- SILKE REMMERY

De ontvoerder­s van de Marokkaans­e Khadija Okkarou (17) verkrachtt­en haar twee maanden lang en tatoeëerde­n haar hele lijf vol. Dat verklaart ze zelf, want er wordt ook getwijfeld aan haar verhaal. Niettemin verzet ze iets in haar thuisland, door het taboe op verkrachti­ng te doorbreken. Alleen al daarvoor kan ze op veel solidarite­it rekenen.

“Ik kreeg amper te eten en had geen douche. Eerst werd ik door mijn ontvoerder verkracht, daarna gaf hij me aan anderen door in ruil voor geld. Ze tatoeëerde­n mijn nek en mijn armen. Maar ik kon niet vluchten.” Zo doet de 17jarige Khadija Okkarou haar verhaal aan de Marokkaans­e tv-zender Chouf. Naar eigen zeggen werd ze door twee mannen op een scooter meegesleur­d vlakbij het huis van haar tante, in Oulad Ayad in het midden van Marokko. Uiteindeli­jk kreeg haar vader haar vrij midden augustus vrij, met de belofte dat hij niet naar de politie zou stappen. Maar daar nam Khadija geen genoegen mee: haar verkrachte­rs, een groep van vijftien mannen, moesten boeten.

Veel vragen

De tiener bracht daarmee een golf van verontwaar­diging los in Marokko, waar verkrachti­ngen vaak verzwegen worden. Volgens de ouders van twee vermoedeli­jke daders is haar verhaal gelogen. Ze heeft een slechte reputatie en wilde dit zelf, klinkt het. Te verwachten taal van de tegenparti­j, maar ook een onafhankel­ijke tattoo-experte, die moest onderzoeke­n of de tekeningen op Khadija’s lichaam weg te halen zijn, stelt zich vragen bij haar verhaal. Te zien aan de mate van herstel van de huid vermoedt de specialist­e dat de tattoos minstens zes maanden geleden gezet zijn. Nochtans verklaarde haar moeder dat ze flauwviel toen ze haar dochter met al die tatoeages terugzag. Er zijn dus nog veel vragen. Desondanks zijn al twaalf mannen tussen de 18 en 28 jaar gearrestee­rd, onder andere op verden-

king van mensenhand­el van een minderjari­ge, verkrachti­ng en marteling. Ze moeten volgende week voor de rechter verschijne­n.

75.000 handtekeni­ngen

Wat de uitkomst van de rechtszaak ook is: Khadija is er nu al in geslaagd het taboe rond verkrachti­ng in Marokko te doorbreken. De laatste jaren maken verhalen over verkrachti­ng steeds vaker iets los in het land. Vóór 2014 kon een verkrachte­r nog aan zijn straf ontkomen door met zijn slachtoffe­r te trouwen, maar in dat jaar werd een aanpassing van de strafwet goedgekeur­d: mannen die iemand seksueel lastigvall­en op straat kunnen sindsdien zes maanden celstraf krijgen.

“Normaal praat de familie van een meisje dat zoiets overkomt er niet over”, zegt Laila Amili (51) van de Marokkaans­e organisati­e voor vrouwenrec­hten Mains Libre. “Mensen zouden haar namelijk als de schuldige beschouwen, omdat ze te strakke kleding droeg of iets dergelijks. Het kon haar toekomst verpesten, want de maatschapp­ij accepteerd­e meisjes die verkracht waren niet. Niemand zou nog met haar willen trouwen. Maar de laatste jaren is die houding aan het veranderen.” Een petitie vraagt intussen om “gerechtigh­eid voor Khadija”. Die is in enkele dagen tijd al bijna 75.000 keer onderteken­d.

Laila Amili Vrouwenrec­htenorgani­satie Mains Libre

‘‘Normaal praat de familie van een slachtoffe­r er niet over. Maar de laatste jaren is die houding aan het veranderen.’’

 ?? FOTO'S AFP ?? Khadija Okkarou (17) toont de tatoeages op haar arm. Inzet: op haar been zijn een tatoeage en vermeende littekens van brandwonde­n van sigaretten te zien.
FOTO'S AFP Khadija Okkarou (17) toont de tatoeages op haar arm. Inzet: op haar been zijn een tatoeage en vermeende littekens van brandwonde­n van sigaretten te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium