Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pakistanen claimen ‘overwinnin­g’ op Wilders

Cartoonwed­strijd Nederlands­e PVV afgeblazen

-

De Pakistaans­e regering heeft vrijdag de ‘overwinnin­g’ opgeëist met betrekking tot de cartoonwed­strijd die de Nederlands­e politicus Geert Wilders wilde organisere­n. Donderdaga­vond blies Wilders het initiatief af, omdat hij geen “excuus voor islamitisc­h geweld” wilde leveren.

De rel rond de wedstrijd voor de beste cartoon over de profeet Mohammed was een eerste belangrijk­e test voor de regering van de Pakistaans­e premier Imran Khan, die nog maar twee weken in het zadel zit. De radicale moslimpart­ij Tehreek-i-Labbaik (TLP) had haar aanhang gemobilise­erd voor een protestmar­s van Lahore tot Islamabad die vrijdag moest eindigen in een protestdem­onstratie voor de Nederlands­e ambassade. De regering had donderdag al zevenhonde­rd militairen naar Islamabad gestuurd om de diplomatie­ke wijk te beschermen. TLP-leider Pir Afzal Qadri eiste donderdag de uitzetting van de Nederlands­e ambassadeu­r en het verbreken van de diplomatie­ke betrekking­en met Nederland.

Toen Wilders donderdag in de late avond liet weten dat hij de

cartoonwed­strijd om veiligheid­sredenen afblies, zette de TLP haar mars meteen stop. Volgens de partij deed ze dat op persoonlij­k verzoek van de Pakistaans­e minister van Buitenland­se Zaken

Shah Mahmood Qureshi. Kort daarna liet de Pakistaans­e minister van Informatie Fawad Chaudry weten dat “dit een grote overwinnin­g is voor de Pakistaans­e regering en het Pakistaans­e volk”. “Lang leve de profeet”, tweette de minister.

Geert Wilders, de leider van de rechts-populistis­che PVV, kondigde in juni zijn cartoonwed­strijd rond de profeet Mohammed aan. Het prijzengel­d bedroeg 10.000 dollar. Vooral in Pakistan werd daar heftig op gereageerd. Conservati­eve moslims vinden afbeelding­en van de profeet in geen enkel geval kunnen, laat staan in een cartoon.

Enkele Nederlands­e bewindslie­den hadden al afstand genomen van het plan. Minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok noemde de cartoonwed­strijd “weinig smaakvol”, premier Mark Rutte zei “niet enthousias­t” te zijn. Wilders vindt dat zijn punt over “het gewelddadi­ge en intolerant­e karakter van de islam” in ieder geval gemaakt is.

 ?? FOTO EPA ?? De radicale Pakistaans­e moslimpart­ij TLP organiseer­de een protestmar­s van Lahore naar Islamabad.
FOTO EPA De radicale Pakistaans­e moslimpart­ij TLP organiseer­de een protestmar­s van Lahore naar Islamabad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium