Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volgende legislatuu­r willen we vijf wijken extra in A’REA 2020”

Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld):

- JAN STASSIJNS

A’REA 2020, het ambitieuze onderwijsp­roject van de stad Antwerpen op het Kiel, gaat zijn tweede werkjaar tegemoet. Met schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) blikken we terug en kijken we vooruit naar de toekomst van het project. “We willen het project volgende legislatuu­r uitbreiden met vijf extra wijken”, aldus de schepen.

Het is ondertusse­n twee jaar geleden dat Claude Marinower (Open Vld) zijn plannen voor A’REA 2020 uit te doeken deed. Toen droeg het nog de naam ‘Antwerp Children’s Zone’, naar analogie met soortgelij­ke projecten in Rotterdam en Harlem, een wijk in New York.

A’REA 2020 ging aan het begin van vorig schooljaar van start en heeft als doel de leerachter­stand en het aantal schoolverl­aters zonder diploma drastisch terug te dringen. Ondanks de dalende trend van de afgelopen jaren steeg het aantal leerlingen dat zonder diploma de schoolbank­en verliet in het schooljaar 20152016 in Antwerpen opnieuw. Met 20,7% is de ongekwalif­iceerde uitstroom in de Scheldesta­d twee keer zo groot als het Vlaamse gemiddelde. “Met A’REA 2020 willen we dat percentage in 2023 terugbreng­en naar 15%”, zegt Marinower.

Voor het eerste jaar werd de wijk Kiel uitgekozen. A’REA 2020 omvat zeventien scholen, goed voor zo’n zesduizend leerlingen. Samen met de scholen, de ouders, jeugdorgan­isaties en andere partners zijn er het afgelopen schooljaar achttien acties opgestart. Dat zijn onder meer activiteit­en na de schooluren, vaak op school, die leerlingen de kans moeten geven hun talenten te ontdekken en te ontplooien, van dans en muziek, tot computer- en leesvaardi­gheden.

Acties breiden uit

“En die acties werpen vandaag al hun vruchten af”, zegt Marinower. “We krijgen van scholen te horen dat leerlingen betere resultaten leveren na het tutoraatpr­oject (studenten van de UA die scholieren ondersteun­en bij verschille­nde vakken, red.), bijvoorbee­ld. Er is een heel groot enthousias­me bij de schoolteam­s. Van de zesduizend leerlingen hebben we er duizend rechtstree­ks kunnen bereiken. We breiden daarom ook uit naar 25 acties met ongeveer evenveel partners.”

Objectieve cijfers over de impact van A’REA 2020 zijn er voorlopig niet. “Één jaar is te weinig om conclusies te trekken”, zegt de onderwijss­chepen. “De Harlem Children’s Zone in New York werd opgestart omdat er geen enkele leerling doorstroom­de naar het hoger onderwijs. Nu staat de teller op duizend. Het is dus een project op lange termijn, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de methode is. Er is geen alternatie­f. We hebben in Antwerpen te veel jongeren zien passeren die hun schoolcarr­ière hebben opgegeven omdat ze geen helpende hand vonden. Wetende dat je als stad die hulp mee kan bieden, moeten we dat ook waarmaken. De basis is gelegd, het potentieel moet nog verder benut worden.” Daarom heeft Marinower ook al plannen klaar voor de komende jaren. Tegen het einde van de vol- gende legislatuu­r wil hij vijf extra wijken in het project betrekken. Tegen 2028 moet het totaal aantal A’REA-wijken op tien staan. “We willen een projecttea­m oprichten dat het programma sterker kan aansturen en ontwikkele­n”, zegt hij. “Dat heeft ook financiële implicatie­s. We spreken over een budget van tien miljoen euro, waar we als stad extra middelen voor moeten vrijmaken. Maar we zullen ook financiële partners moeten zoeken, zoals Vlaanderen en de private sector.”

Claude Marinower Schepen van Onderwijs ‘‘Het Kiel heeft meer dan 40% sociale woningen. Dat percentage moet niet bevroren worden, maar dalen.’’

Een succesvoll­e schoolloop­baan van kinderen en jongeren hangt niet alleen samen met onderwijs. Ook de link tussen met de welzijnsse­ctor moet versterkt worden. Zo wordt binnen A’REA 2020 vandaag al gewerkt met ‘Netsterk 2020’, een meldpunt voor scholen, ouders of organisati­es wanneer ze probleemsi­tuaties herkennen.

Masterplan Kiel

“Daarvoor zullen we in de toekomst ook meer moeten samenwerke­n binnen het college”, zegt Marinower. “Zo willen we een masterplan opmaken en beginnen uitvoeren voor het Kiel, met aandacht voor onder meer wonen en werk. We willen onze huidige A’REA-jongeren in de wijk houden ook nadat ze zijn doorgestro­omd naar een profession­ele carrière. Zo gaat de wijk in z’n geheel erop vooruit en moeten we niet steeds van nul beginnen. Sociale mobiliteit moet ook mogelijk zijn binnen de eigen wijk. Dat is nu moeilijk. ’t Kiel heeft meer dan 40% sociale woningen. Dat percentage moet dus niet gewoon bevroren worden, maar dalen. Dat vraagt langetermi­jn-stadsplann­ing. Daar moet volgende legislatuu­r op ingezet worden.” A’REA 2020 kent ook enkele aandachtsp­unten. Zo is er nood aan meer begeleidin­g voor scholen en ook de ouderbetro­kkenheid moet beter. “Scholen moeten zich A’REA 2020 nog meer eigen maken, maar tegelijker­tijd mogen we ook de draagkrach­t van de leerkracht­en en directies niet uit het oog verliezen. Met gerichte acties konden we al 135 ouders rechtstree­ks bereiken, maar we willen de ouders ook inspraak geven bij de aanpak van dit project. Scholen stellen zich ook vragen over de duurzaamhe­id van het project en in hoeverre A’REA 2020 in de toekomst verder uitgebouwd wordt. Het is mijn ambitie om ermee te blijven verdergaan. Ik word daarin ook gesteund door het huidige college. Natuurlijk zijn er binnenkort verkiezing­en en als de kiezer het toelaat en ik krijg de kans opnieuw deel uit te maken van het college, zal ik daar niet weigeracht­ig tegenover staan. Ik zou de projecten, zoals A’REA 2020, graag in de hand blijven nemen.”

 ??  ?? Claude Marinower: “Sociale mobiliteit moet mogelijk zijn binnen de eigen wijk.”
Claude Marinower: “Sociale mobiliteit moet mogelijk zijn binnen de eigen wijk.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Ook Let’s Go Urban is een van de partnerorg­anisaties van A’REA 2020. Leerlingen krijgen na de lesuren dansinitia­tie om zo hun talenten te ontdekken en te ontplooien.
FOTO WIM HENDRIX Ook Let’s Go Urban is een van de partnerorg­anisaties van A’REA 2020. Leerlingen krijgen na de lesuren dansinitia­tie om zo hun talenten te ontdekken en te ontplooien.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Via het project KAAP kunnen anderstali­ge ouders in vijf scholen gedurende een schooljaar wekelijkse NT2 lessen volgen. Het project wordt dit jaar uitgebreid met KAAP+, een opvolgings­traject.
FOTO VICTORIANO MORENO Via het project KAAP kunnen anderstali­ge ouders in vijf scholen gedurende een schooljaar wekelijkse NT2 lessen volgen. Het project wordt dit jaar uitgebreid met KAAP+, een opvolgings­traject.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium