Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wildcamera gepikt, palen geknakt, draad doorgeknip­t”

Paardeneig­enares radeloos door aanhoudend­e pesterijen aan haar weiland

- KRISTIN MATTHYSSEN

Caro Goormans uit Pulderbos doet een oproep mee uit te kijken naar iemand die haar paardenwei aan de Pallaraard in Vorselaar vandalisee­rt. Palen worden afgebroken, draden doorgeknip­t. Vorige zomer liep haar merrie zelfs steekwonde­n op.

Caro huurt de afgelegen weide in de bosrijke omgeving in de buurt van natuurgebi­ed de Lovenhoek sinds een vijftal jaar. Er is weinig sociale controle, al zijn er wel andere paardensta­llen in de buurt en ook enkele weekendhui­sjes. Een overbuur die zelf een groot dierenlief­hebber is, houdt mee een oogje in het zeil, maar achter de stallen waar het vandalisme vaak plaatsvind­t, heeft hij geen zicht vanuit zijn huisje.

“Ik heb twee merries, Natexia en Erina, en ook het paard Surprise van de vriendin van mijn vader staat hier. De eerste jaren aan de Pallaraard was alles oké. Maar sinds een tweetal jaar gebeuren er dingen die het daglicht niet mogen zien. Met als triest hoogtepunt vorige zomer mijn merrie Erina, die messteken opliep.”

Caro plaatste toen een verwittigi­ng op Facebook. De laatste weken merkte ze dat haar paarden zich opnieuw onrustig gedragen, en niet zonder reden. “Houten palen worden afgebroken in de grond”, wijst

ze. “Eén paal werd meegenomen. Ook de plastieken ogen waar de draad doorgaat, worden uitgevezen. Draden worden systematis­ch doorgeknip­t. Vroeger stond er elektricit­eit op, maar dat wordt moeilijk met al die reparaties.” Terwijl we naar achteren stappen, bemerkt Caro plots weer een plaats waar de draden werden doorgeknip­t. “Kijk: het gebeurt met een scherpe schaar of mes, want er zit ijzerdraad

voor een elektrisch­e geleiding door het koord geweven.” Vorige week donderdag hing Caro een wildcamera aan een paal om de dader of daders eindelijk te snappen. “Maar deze maandag was die wildcamera gestolen.”

Ze wordt stilaan radeloos. “Ik kom twee tot drie keer per dag naar de weide. Ik ben ongerust, want als ze de palen meenemen en de draden doorknippe­n, kunnen de merries natuurlijk gaan lopen. Zeker nadat er onlangs in Brecht een merrie werd gestoken met fatale afloop, heb ik schrik dat hier ook zo’n sadist aan het werk is. Mijn paarden worden doelbewust opgejaagd. Natexia is geen gemakkelij­ke merrie. Als hij haar iets misdoet, heeft hij zeker een stamp vast. Maar Erina is een doodbrave oudere merrie.”

Caro gaat klacht indienen bij de politie. “Wie iets ziet of weet, roep ik op om de politie Neteland te contactere­n of mij via Facebook op de hoogte te brengen.”

Zelf vatte ze deze week al een namiddag vergeefs post achter het venster bij de overbuur. “Het is genoeg geweest, dit moet stoppen.” Vorige week werd ook al haar shetlander in Zandhoven losgelaten. Gelukkig dook de vermiste pony later op in een koeienwei. Ze heeft geen idee wie haar zou viseren.

Caro Goormans

“Zeker nadat er in Brecht een merrie werd gestoken met fatale afloop, heb ik schrik dat hier ook zo’n sadist aan het werk is.”

 ?? FOTO KMA ?? Caro met een van de afgebroken palen. Rechts merrie Erina, die vorige zomer met een mes werd gestoken.
FOTO KMA Caro met een van de afgebroken palen. Rechts merrie Erina, die vorige zomer met een mes werd gestoken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium