Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik liep tegen een muur”

Kapelse Renée Eykens vierde in 800m

- (bh, eg)

Liefst negentien Belgen mochten gisteren hun opwachting maken voor het Memorialpu­bliek. Onder hen ook de Kapelse Renée Eykens, die vierde eindigde in de 800 meter. Haar 2’01”91 was net geen seconde trager dan haar seizoensbe­ste (2’00”92) en zo goed als twee seconden boven de 2’00”00 die ze twee jaar geleden op de Spelen in Rio liep.

Sterven deed ze in de laatste rechte lijn, de Europese beloftekam­pioene van 2017. “Tja, ik dacht dat het een 700 meter was”, maakte ze zich er met een kwinkslag van af. “Neen, ik liep gewoon tegen een muur. Normaal, het ging supersnel en ik probeerde te vol- gen. Maar het was in ieder geval leuker dan het EK.” Waarmee ze verwees naar haar reeks waarin ze ingesloten raakte en viel. “Wat minder braaf zijn, dat heb ik er uit geleerd.”

Eykens moet voor de eerste keer terugblikk­en op een seizoen dat niet echt succesvol was. “Nochtans ben ik sterker geworden dan in 2016, toen ik 2’00”00 liep, maar het is er niet uitgekomen. In mei liep ik fantastisc­h, maar toen is er iets in mijn voet geschoten en dat heeft de rest van mijn seizoen gehypothek­eerd. Je wil niet weten hoe dikwijls ik in het zwembad heb moeten trainen. Maar goed, er volgt nu een operatie en hopelijk gaat het dan volgend seizoen weer helemaal naar wens.”

Abdi twijfelt aan afscheid piste

In wat zijn afscheidsr­ace op piste moest worden liep Bashir Abdi de

5.000m in een sterk p.r. van

13’04”91. De zilveren medaille op de 10.000m op het EK in Berlijn startte voorzichti­g, maar doordacht. In de laatste 800 meter spurtte hij naar een tijd die hij niet voor mogelijk achtte. “Ik dacht

13’07” à 13’10” te lopen, maar met deze chrono moet ik misschien op mijn beslissing terugkomen. Het is mijn eerste en misschien laatste Memorial, maar deze piste is supersnel. Je voelt haast niet dat je draait. Die sfeer op de Memorial Van Damme, nergens ter wereld is het zo geweldig. Misschien moet ik toch eens terugkomen.”

Vanaf volgend jaar wil de 29-jarige Gentenaar van Somalische afkomst marathon lopen. De race werd gewonnen door Selemon Barega in een beste wereldjaar­prestatie van 12’43”02, een Diamond League-record. De Ethiopiër won de race voor zijn landgenote­n Hagos Gebrhiwet en Yomif Kejehle na een supersnell­e laatste ronde. Negen atleten liepen hun persoonlij­k record.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium