Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het nachtwerk werd te slopend voor mij”

Klanten overrompel­en warme bakker op zijn laatste dag

- KRISTIN MATTHYSSEN

‘Bedankt Ria en Dirk, voor al die jaren lekker brood’, staat op een kaartje te lezen. Warme bakker Dirk Hillen (52) en zijn vrouw Ria Mertens (48) sloten vrijdag na 24 jaar hun zaak. Op hun laatste werkdag kregen ze veel bloemen en kaartjes met lieve wensen.

De winkelbel in bakkerij Sint-Martinus in de Sint-Martinusst­raat in Halle zwijgt sinds vrijdag. Het einde van een tijdperk, want in het pand was al honderd jaar een winkel gevestigd. “Naar het schijnt was hier begin vorige eeuw een snoepwinke­l. Daarna zijn er hier twee generaties bakkers geweest. 24 jaar geleden namen wij de bakkerij over.” Op doktersadv­ies bakte Dirk in de nacht van donderdag op vrijdag zijn laatste broden en patisserie. “Ik had drie keer zo veel brood als normaal gemaakt en twee keer zo veel koffiekoek­en, en ze zijn buitengevl­ogen. We hadden twee chocoladen cupcakes voorzien als attentie voor onze klanten, maar rond de middag waren die al weg. Zo’n overrompel­ing hadden we niet verwacht. We hebben dan nog maar wat balpennen uitgedeeld.”

Dirk stopt, omdat de stress en het nachtwerk hun tol beginnen te eisen. “Op weekdagen was ik van één uur ’s nachts tot ’s middags aan het bakken. Mijn lichaam recupereer­t slechter. De weekends waren nog zwaarder. Ik doe dit al 37 jaar, want op mijn vijftiende ben ik al in het weekend bij bakkerij Hermans in Turnhout beginnen werken. Daarna begon ik bij bakkerij De Korenbloem in Malle.”

Frangipann­ekes

In Malle sloeg de vlam in de oven, want Dirk werd verliefd op bakkersdoc­hter Ria. “24 jaar geleden hebben we dan deze bakkerij overgenome­n. Ik ga nu uitkijken naar een andere job, zonder weekendwer­k, zodat we opnieuw eens naar een feest kunnen. De zaak staat over te nemen, maar weinig jonge mensen willen nog warme bakker worden.” Eén vrouw bestelde 120 ‘frangipann­ekes’ om in te vriezen. “Wij leggen er altijd een kers op, en ze ging onze frangipann­ekes missen, zei ze.” Het stel heeft twee kinderen: Carolien (24) en Kevin (26). “Als onze dochter op school een blad moest invullen met de vraag ‘wat wil je later worden?’, antwoordde ze altijd ‘zeker geen zelfstandi­ge, want dat wil ik mijn kinderen niet aandoen’”, vertelt Els. “Dat was wel confronter­end. Anderzijds hebben onze kinderen nooit naar de opvang moeten gaan.”

 ?? FOTO KMA ?? Ria Mertens en Dirk Hillen met dochter Carolien voor de winkel.
FOTO KMA Ria Mertens en Dirk Hillen met dochter Carolien voor de winkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium