Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Koen Baert kan het niet laten, zeggen ze. Dat klopt”

Schepen niet langer gewenst bij Gemeentebe­langen en Open Vld maar toch naar kiezer met eigen lijst

- JAN AUMAN

Wommelgems­e Gemeentebe­langen. Onder die naam stoomt uittredend schepen Koen Baert een eigen lijst klaar voor de stembussla­g van oktober. “CD&V heeft mijn naam Gemeentebe­langen ingepikt, maar geeft me nu geen plaats meer op haar lijst. Maar ik geef me niet gewonnen.”

Koen Baert (47) is bezig aan zijn derde bestuurspe­riode als schepen. De uitbater van café Den Klauwaert komt uit een liberaal nest. Het was dan ook logisch dat hij zich aanvankeli­jk voor Open Vld engageerde. Maar na tien jaar bekoelde die relatie en Baert vond bij de vorige verkiezing­en onderdak bij CD&V. “Maar ik heb nooit voor CD&V willen opkomen. Dat was in 2012 al een partij van het verleden. Ik bedacht de naam Gemeentebe­langen en wist heel wat nieuwe kandidaten en stemmen aan te trekken”, vertelt de schepen van Middenstan­d. “Ik financierd­e bovendien de hele campagne en stak er minstens 12.000 euro in. Met succes. We haalden vijf zetels en omdat ik de brug met N-VA kon slaan, wisten we ook nog eens drie schepenen uit de brand te slepen. Niet slecht op vijf raadsleden.” Over de politieke toekomst van Koen Baert hing lang een dikke laag mist. Volgens Ann Baele, lijsttrekk­er van Gemeentebe­langen, dat inmiddels CD&V heeft geschrapt uit de naam, gaf Baert lang zelf aan geen interesse meer te hebben. “Hij kwam nooit naar bestuursve­rgaderinge­n en droeg financieel niks af voor de lokale partijwerk­ing”, zegt Baele, die meent te weten dat Baert zich ook opnieuw zou hebben ‘aangeboden’ bij Open Vld.

“Het klopt dat ik geen nieuw schepenamb­t meer ambieerde, maar ik wilde op ‘mijn’ lijst wel graag nog lijstduwer zijn”, corrigeert Baert. “Maar die plek bleek al ingevuld door gemeentera­adsvoorzit­ter Rudy Stuer. Voor mij was geen plaats meer. Ik kreeg te horen dat ik een sta-in-de-weg was voor een mogelijke coalitie van Gemeentebe­langen met Open Vld, die samen N-VA een hak kunnen zetten. Van Ludo Neyens (Open Vld) kreeg ik dan weer denigreren­d te horen dat ik beter enkele sabbatjare­n zou inlassen.”

De afwijzing door de vroegere ‘partijvrie­nden’ heeft het politieke dier in Koen Baert opnieuw klaarwakke­r gemaakt. “‘Koen Baert kan het niet laten’, zeggen ze hier al op de markt. En dat klopt”, lacht de organisato­r van het succesvoll­e festival Zomerdorp. “Ik voel me vernederd en ben boos op Ann Baele en andere oudCD&V’ers, maar wil nu een positieve campagne voeren.”

23 mannen en vrouwen

“Het blijft schandalig dat men de naam die ik verzon, niet wil teruggeven aan de bedenker ervan. Maar ik laat die niet los en kom daarom op onder Wommelgems­e Gemeentebe­langen. In enkele dagen heb ik een volledige lijst met 23 mannen en vrouwen bij elkaar gekregen. Ik maak de namen binnenkort bekend.” Baert meent voor een verrassing te kunnen zorgen. “Drie zetels, dat moet mogelijk zijn”, denkt hij. “Het is duidelijk dat een samenwerki­ng met Gemeentebe­langen quasi onmogelijk is, al heb ik nog steeds veel respect voor Marc Dierckx. Voor N-VA of Open Vld kan mijn partij wellicht een interessan­te partner zijn. We zien wel.”

Ludo Neyens, lijststrek­ker bij Open Vld, noemt Koen Baert onbetrouwb­aar en verwacht van hem eerste enkele duidelijke tekenen om het vertrouwen te herstellen. “Een plaats op onze lijst, zoals Baert zelf voorstelde, was daarom niet aan de orde en het lijkt mij ook quasi onmogelijk om samen een coalitie te vormen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Koen Baert: “Ik heb een volledige lijst bij elkaar gekregen. Ik maak de namen binnenkort bekend.”
FOTO JAN AUMAN Koen Baert: “Ik heb een volledige lijst bij elkaar gekregen. Ik maak de namen binnenkort bekend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium