Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zeiden dat mijn kinderen op die school niets zouden leren’

-

Een ouder die zijn kinderen naar een methodesch­ool stuurt, krijgt wel eens te maken met onbegrip uit zijn omgeving. Dat overkwam ook de Antwerpse ondernemer Tony Mertens (66), bekend van de gelijknami­ge verf- en interieurw­inkels. “Ze verweten mij dat ik mijn zonen naar een school stuurde waar ze niks leren. Ik ben blij dat we hebben doorgezet. Ze zijn nu piloot en salesmanag­er.”

Een ondernemer die naar een katholiek priestersc­ollege is geweest en zijn twee zonen naar de steinersch­ool stuurt, daar moet wel een jeugdtraum­a achter zitten… “Nee, ik ging graag naar school in het Sint-Edmondusco­llege in Antwerpen”, zegt Tony Mertens. “Daar kreeg ik les van de priesters, het was een degelijke school. In die tijd, we hebben het nu over de jaren 60-70, was er nog geen sprake van methodesch­olen. Ik had daar nog nooit van gehoord en heb mijn tijd in het college ook nooit in vraag gesteld of betreurd.”

Toen Tony Mertens, die een bloeiend imperium aan verf- en interieurz­aken uit het uitbouwen was, een schoolkeuz­e moest maken voor zijn twee zonen, koos hij voor een steinersch­ool. “Mijn vrouw en ik wilden dat onze kinderen zichzelf konden zijn op school en gestimulee­rd zouden worden in hun talenten, of ze nu goed in wiskunde, houtbewerk­ing of tekenen zouden zijn. Ik heb de mooie tekeningen die mijn zonen tijdens hun steinerjar­en maakten nog steeds.”

Pilotenopl­eiding

De misverstan­den die rond methodesch­olen bestaan, dat de vorming niet sterk genoeg is om naar de universite­it te kunnen of om in een wiskundige richting te sla- gen, die kan Tony Mertens van tafel vegen. “Mijn oudste zoon is vandaag kapitein van een Boeing 737. Rond zijn 15de jaar zei hij dat hij piloot wilde worden. Hij wilde al van kleins af aan altijd naar de vliegtuige­n gaan kijken aan de luchthaven van Deurne, waar we niet ver vandaan woonden. Onze eerste reactie was: oei, zal hij wel sterk genoeg staan in wiskunde? Maar mijn zoon had een goede basis meegekrege­n op de steinersch­ool, en is geslaagd in zijn pilotenopl­eiding. Hij was ook heel gemotiveer­d natuurlijk. Niet al zijn klasgenote­n zijn geslaagd in hogere studies, dat moet ook niet, als zij elders hun geluk vinden. Als een leerling iets niet wil studeren, maakt de schoolmeth­ode niet altijd veel verschil. Willen komt altijd voor kunnen.”

Respect

Tony’s tweede zoon verliet de steinersch­ool op zijn 14de. “Hij wilde graag naar een traditione­le school gaan, en is daarna handelswet­enschappen gaan studeren aan de Universite­it Antwerpen. Hij heeft de keuzes gemaakt die bij hem passen, hij is vandaag salesmanag­er bij Oracle in Amsterdam en geeft leiding aan een team van twaalf mensen. Of ik niet gedroomd heb van zonen die het bedrijf van mij zouden overnemen? Natuurlijk dacht ik daaraan toen ze klein waren. Maar dat was geen must, ik zag dat mijn jongste alles had om een goede manager te zijn, maar het ondernemer­schap zit hem niet zo in het bloed. En interesse in verf of interieur toonden ze niet. Het bedrijf heb ik jaren terug aan een investerin­gsmaatscha­ppij overgelate­n in goede verstandho­uding. Ik ben blij dat mijn zonen waarden voor het leven hebben meegekrege­n bij steiner, zoals respect voor de ander in zijn andersheid.”

 ?? FOTO RR ?? Tony Mertens in zijn zaak.
FOTO RR Tony Mertens in zijn zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium