Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De school waar je je schoenen leert poetsen

Montessori­school Vita et Pax

-

Maria Montessori dokterde een eeuw geleden een innovatiev­e onderwijsm­ethode uit, die vandaag nog steeds actueel is. “Of je nu op de laptop iets opzoekt of je schoenen poetst, beide passen in de visie van montessori”, zegt Marie-Caroline Vanderhaeg­en (38), beleidsmed­ewerkster bij Vita et Pax.

Wat is montessori?

Maria Montessori was een Italiaanse arts en pedagoge die vanuit haar ervaring met kinderen een leermethod­e ontwikkeld­e die nu gebruikt wordt in het montessori­onderwijs over de hele wereld. Haar motto is ‘Leer me het zelf te doen’. Dat betekent dat leren meer is dan studeren alleen. Zelfstandi­g leren werken, elkaar leren helpen, zelf initiatief nemen en de tijd indelen… Het zijn stuk voor stuk principes die we de kinderen willen bijbrengen door middel van deze specifieke methode. In onze speciale daginde- ling wisselen klassikale lestijden en zelfstandi­gwerk-tijden elkaar af.

Waarom kiezen voor montessori?

Omdat kinderen bij ons al vanaf erg jonge leeftijd zelfstandi­g leren werken, hun tijd indelen met taken en anderen helpen, zijn ze goed voorbereid op verdere studies die een grote mate van zelfstandi­gheid vragen, en ook op een profession­eel leven in een economie die vraagt om jonge mensen die thuis zijn in timemanage­ment en met anderen samenwerke­n.

Wat kan bij jullie dat in een traditione­le school niet kan?

Zorg dragen voor jezelf en je omgeving maakt bij ons ook deel uit van de waarden die we willen meegeven. Dat betekent concreet dat de oudere leerlingen tijdens de middagpauz­e bij de kleuters aan tafel zitten en hen helpen bij het drinken en eten. Maar ook dat je leert hoe je je schoenen moet poetsen, of dat het leegmaken van de prullenbak in de klas ook een taak is.

Hoe straf je de kinderen?

Als een kind zich niet gedraagt, dan kan de leerkracht het even apart van de groep zetten, zodat het kalmeert. Als het kind kalm is, gaat de leerkracht naar het kind toe en legt het uit wat het verkeerd heeft gedaan en leert het hoe het zich wel moet gedragen. Daarna kan het kind weer bij de groep aansluiten.

Worden ze later topstudent­en aan de unief of creatieve zielen?

Beide zijn perfect mogelijk, want differenti­atie is ingebouwd in de montessori­methode. Zo krijgt wie zwak is in een vak, meer tijd en uitleg om de basis goed te beheersen, terwijl wie sterk is meer oefeningen krijgt dan anderen, zodat hij of zij echt kan uitblinken.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Groen-politica Mieke Vogels ging in 2016 nog eens schoenen poetsen op haar oude school Vita et Pax, voor een reportage in uw krant.
FOTO KOEN FASSEUR Groen-politica Mieke Vogels ging in 2016 nog eens schoenen poetsen op haar oude school Vita et Pax, voor een reportage in uw krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium