Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De school waar je niet op tijd moet komen

MondoMiosc­hool

-

Je moet er niet om klokslag 8.30u bij de schoolpoor­t staan, later komen mag gewoon. “Tussen 9 en 5 kun je hier komen leren. En de kinderen én juffen dragen een uniform, want we zijn gelijkwaar­dig”, zegt directrice Debbie Goudriaan (37) van de nieuwe MondoMiosc­hool, die zijn eerste leerlingen maandag welkom heet.

Wat is MondoMio?

Wij zijn een nieuw schoolconc­ept, ontstaan uit brainstorm­sessies. Het leunt een beetje aan bij montessori, al hebben we ons daar niet op gebaseerd. Het concept is gegroeid uit mijn jarenlange ervaring als leerkracht en gesprekken met vele mensen uit het onderwijs. We geven geen les op basis van projecten of thema’s zoals ‘energie’, maar op basis van vakken als taal en rekenen. Een klas is twaalf leerlingen groot, een lesuur duurt 60 minuten, met telkens 10 minuten pauze aan het einde van elk uur, waarbij de kinderen even naar buiten kunnen gaan, een boek lezen of gewoon wat niksen.

Waarom kiezen voor MondoMio?

Ik heb lang les gegeven op een traditione­le school, maar ben daarmee gestopt omdat het steeds moeilijker werd om ieder kind de zorg en aandacht te geven die het verdiende. Mijn dochter ging eerst naar een traditione­le school, waar ze moeite had zich te concentrer­en in een grote klas. Daarom probeerden we het in een methodesch­ool, maar omdat ze graag gestructur­eerd werkt, lag het projectmat­ig leren, waarbij aspecten uit alle verschille­nde vakken door elkaar aan bod komen, haar niet. Zo groeide het idee om een eigen school op te richten. We hadden al vijftig inschrijvi­ngen voor de vakantie, en nu zitten we aan tachtig: veel meer dan ik had durven dromen. Een team van enthousias­te juffen vond ook vlot de weg naar mij, daar zitten ook juffen bij die jaren vastbenoem­d zijn. Zij hadden vaak dezelfde bedenkinge­n bij het traditione­le schoolsyst­eem als ik.

Wat mag bij jullie dat in een traditione­le school niet kan?

Je hoeft niet op een vast beginuur aan de schoolpoor­t te staan of je kind al om kwart over drie van school te halen, wat voor veel werkende ouders een heksentoer is. We respectere­n de regel van minimaal 28 en maximaal 29 lesuren per week. Ik merk dat veel zelfstandi­gen hun kind bij ons hebben ingeschrev­en, die kunnen hun kind om 9.30u brengen als hun winkel pas om 10u opengaat, bijvoorbee­ld. Of als je kind echt geen ochtendmen­s is, heeft het wat meer tijd om op verhaal te komen voor de boeken opengaan.

Hoe straf je de kinderen?

Daar hebben we nog niets over afgesproke­n, dat gaat zichzelf wel uitwijzen. Al opperde een van de leerkracht­en laatst een grappig idee: het kind vragen om de klas even te verlaten en het buiten te laten roepen, zodat het zijn frustratie kan ventileren.

Worden ze later topstudent­en aan de unief of creatieve zielen?

Ik wil geen school die puur voor goede punten en presteren gaat, maar een school die ieder kind de aandacht, hulp en stimulatie geeft die het verdient. Waar ze later zullen terechtkom­en, dat weet ik niet.

 ?? FOTO RR ?? Bij MondoMio in Balen dragen de kinderen en de leerkracht­en beiden een uniform.
FOTO RR Bij MondoMio in Balen dragen de kinderen en de leerkracht­en beiden een uniform.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium