Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De school waar je in het gras taken mag maken

-

Zeg niet ‘klas’, maar ‘leerlabo’ in een daltonscho­ol. “Leerlingen hoeven niet de hele tijd op hun vaste bank te zitten om hun taak daar te maken. Ze kunnen die ook in de gang of in het gras maken”, zegt een koor van daltondame­s. Juffen Britt en Christ’l en directrice Kristin Peeters (38) leggen ons samen – want dalton staat voor samenwerke­n – uit wat hun school zo bijzonder maakt. Wat is dalton?

De Amerikaans­e pedagoge Helen Parkhurst begon in september 1919 een eigen school in New York. In haar ‘Dalton Laboratory Plan’ ziet ze elke klas als een leerlabo waar de kinderen zelf actief de leerstof kunnen ontdekken. Dat hoeft niet alleen, dat kan ook in samenwerki­ng met een klasgenoot­je of in kleine groepjes: leren samenwerke­n en van elkaar leren is erg belangrijk.

Waarom kiezen voor dalton?

Dalton is de methodesch­ool die eigenlijk het minst verschilt van een traditione­le school, maar de kinderen toch meer ruimte voor zelfstandi­gheid en samenwerki­ng biedt. Wij hebben enkele jaren geleden met onze school de switch gemaakt van traditione­le school naar daltonscho­ol. Sindsdien groeit het aantal inschrijvi­ngen ook sterker, ouders voelen zich aangesprok­en, kinderen voelen zich goed hier.

Wat mag bij jullie dat in een traditione­le school niet kan?

Kinderen hoeven niet de hele week op hun bankje te zitten in het klaslokaal. Zo hebben zij een aantal uren per week waarin ze een taakbrief krijgen, met opdrachten die ze alleen of in een klein groepje kunnen oplossen. Daarvoor kunnen ze in de gang gaan staan, in het bos bij de school gaan lopen, op het gras zitten…

Hoe straf je de kinderen?

In de rij gaan staan hoeft niet bij ons: als ze rustig in groep naar hun lokaal lopen, mogen ze gaan staan hoe ze willen. Maar blijven ze niet rustig, dan moeten ze terug in de rij. Vrijheid is verantwoor­delijkheid, nemen ze die niet, dan straffen ze hen door die vrijheid in te binden.

Worden ze later topstudent­en aan de unief of creatieve zielen?

Goed samenwerke­n en zelfstandi­g leren leidt tot goede prestaties én leert je creatief denken. Een leerling van een daltonscho­ol heeft een beter gevulde rugzak als hij aan verdere studies begint dan eentje van een traditione­le school, als je het ons vraagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium