Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De school waar je jezelf leert zijn

-

“Veel kinderen die vroeger met tegenzin naar school gingen, komen wél graag naar Vlinderwij­s. Hen opnieuw zin geven om te leren, en hen leren zichzelf te zijn en zich te uiten, dat is belangrijk in onze school,” zegt Briony Vanden Bussche (37), codirecteu­r en oprichtste­r van Vlinderwij­s. Wat is Vlinderwij­s?

Ik heb dit nieuwe schoolconc­ept zes schooljare­n geleden samen met enkele andere enthousias­telingen uitgewerkt. Ze leent elementen uit verschille­nde pedagogieë­n, want waarom zouden we ons beperken tot één methode van één pedagoog, ontstaan op één bepaalde tijd in een bepaalde cultuur? De kinderen van morgen hebben een school nodig die zichzelf telkens vernieuwt.

Waarom kiezen voor Vlinderwij­s?

Omdat we niet alleen het brein, maar ook het hart van de kinderen aanspreken. In traditione­le scholen krijg je veel kennis, in- en vaardighed­en, maar dat is niet genoeg om ons gelukkig en succesvol te maken in ons leven en werk later. Je gevoelens uiten, jezelf zijn in een groep, in onze voortduren­de veranderen­de samenlevin­g, dat zijn emotionele en sociale vaardighed­en waar Vlinderwij­s ook veel oog voor heeft.

Wat kan bij jullie dat in een traditione­le school niet kan?

We hebben vorig jaar een musical gemaakt en opgenomen over hoe het lichaam werkt, zelf muziek en teksten geschreven en zo de leerstof op een muzikale manier verwerkt. Daarnaast krijgen de kinderen ook les in relaxatiee­n ademhaling­soefeninge­n, dat maakt deel uit van hun vorming in omgaan met jezelf en je emoties.

Hoe straf je de kinderen?

Straffen is een woord dat wij vermijden te gebruiken, ik heb het liever over acties en gevolgen. Als je iets kapotmaakt, dan krijg je bijvoorbee­ld een kluskaart met zoals de gang vegen, die je uitvoert tot je aan het bedrag bent gekomen van het kapotte voorwerp.

Worden ze later topstudent­en aan de unief of creatieve zielen?

Waarom niet allebei? Ik ben ecozichten noom van opleiding en heb lang economie gegeven in het middelbaar. Ik begon ook creatieve projecten te begeleiden in het basisonder­wijs, en zo groeide het idee om een eigen school op te richten. Ik ben naar de universite­it geweest, ben ondernemen­d én creaklusje­s, tief, dus waarom zouden onze leerlingen dat niet ook kunnen zijn? In ieder kind zitten talenten die vroeg of laat tot bloei komen, en de basis kunnen vormen van een studiekeuz­e. Wat die keuze is, ligt voor ieder kind anders.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Briony Vanden Bussche bij de oprichting van een Vlinderwij­sschool in Berendrech­t in 2013.
FOTO KOEN FASSEUR Briony Vanden Bussche bij de oprichting van een Vlinderwij­sschool in Berendrech­t in 2013.
 ?? FOTO HET LEERLABO ?? Taken maken in het gras.
FOTO HET LEERLABO Taken maken in het gras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium