Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AT121 is zware pijnstille­r zonder verslavend­e werking

Nieuw middel al met succes getest op muizen en apen

- HANS OTTEN

Amerikaans­e onderzoeke­rs hebben een nieuwe zware pijnstille­r ontwikkeld waarvan een honderd keer kleinere dosis nodig is om hetzelfde effect te hebben als morfine, maar die niet het ernstige verslaving­sgevaar van de huidige opioïden kent. Ze hopen het middel zo snel mogelijk op mensen te kunnen uittesten.

Het nieuws was de voorbije dagen prominent in de media: ook in België neemt het gebruik van zware pijnstille­rs als fentanyl, tramadol of oxycodon fors toe. Deze op stoffen uit opium gebaseerde middelen zijn dan ook de meest efficiënte pijnstille­rs die er bestaan. In minder dan tien jaar steeg het aantal gebruikers in ons land met een derde, tot 80 miljoen dosissen vorig jaar. Gaan we in ons land stilaan dezelfde weg op als Amerika, waar deskundige­n waarschuwe­n voor een ‘dodelijke nationale verslaving aan zware pijnstille­rs’? Jaarlijks overlijden er tienduizen­den Amerikanen aan een overdosis van deze sterk verslavend­e pijnstille­rs. Maar Belgische pijnexpert­en temperen de ongerusthe­id: bij ons is er van een ernstig probleem absoluut geen sprake. In vijf jaar tijd zijn er dertien overdosiss­en met opioïden geregistre­erd. Al blijft terughoude­ndheid in het voorschrij­fgedrag aanbevolen, stellen ze.

Geen geluksgevo­el

Toch kan de ontwikkeli­ng van AT121 mogelijk een belangrijk­e stap in de goede richting betekenen. Onderzoeke­rs van de Amerikaans­e Wake Forest Baptist Medical Center hebben dit experi- mentele middel gevonden in hun zoektocht naar een molecule die twee soorten receptoren in het brein bewerkt. “Het probleem bij de meest opioïden is dat ze zich niet alleen hechten aan de receptoren in het centrale zenuwstels­el die het pijngevoel regelen, maar ook een geluksgevo­el stimuleren”, zegt onderzoeke­r MeiChuan Ko. “Daardoor bestaat de grote kans dat mensen er afhankelij­k van worden, een belangrijk­e nadelige bijwerking. Onze samenstell­ing geeft hetzelfde pijnstille­nde effect als morfine, maar bindt zich tegelijker­tijd aan receptoren die instinctie­ve en emotionele gedraginge­n regelen. Daardoor wordt het euforische gevoel dat mensen van opioïden krijgen, afgeblokt.”

Verslaafde apen

Dat dubbele effect werd duidelijk tijdens proeven met een groep van vijftien resusapen. “Het pijnstille­nde effect was vergelijkb­aar met dat van morfine, alleen hadden we slechts een dosis nodig die honderd keer kleiner was dan die van morfine om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast hebben we met proeven bekeken of het middel een verslavend effect had op de dieren, door hen de kans te geven het zichzelf toe te dienen.” De apen hoefden maar op een knop te drukken om extra pijnstille­r te krijgen. Dat deden ze (overwegend) niet. Bij een tegenproef met de bekende opioïde oxycodon bleek dat de resusapen zichzelf wel aan extra dosissen bleven helpen, tot de onderzoeke­rs hen dat onmogelijk maakten. Dat geeft aan dat AT121 niet hetzelfde geluksgevo­el opwekt als oxycodon. Meer nog: apen met een oxycodonve­rslaving werden minder afhankelij­k als ze nadien AT121 kregen.

Afkicken

“Het zou op die manier uitzicht geven op een middel dat het misbruik van zware pijnstille­rs helpt afbouwen, een beetje wat buprenorph­ine doet bij heroïne. We hopen dat AT121 zowel pijnstille­nd kan werken als verslaving aan de huidig verkrijgba­re opioïden kan verhindere­n”, zegt MeiChuan Ko.

“Belangrijk is ook dat de apen met AT121 niet de typische problemen met hun ademhaling of met de hartvaten kregen die vaak voorkomen bij een overdosis opioïden.” Dergelijke bijwerking­en leidden in het recente verleden al tot de dood van bekende figuren als Prince en Michael Jackson.

In zes jaar op markt?

Dat de onderzoeke­rs niet de traditione­le muizen maar resusaapje­s gebruikten in hun experiment­en moet volgens hen de stap naar gebruik bij de mens verkleinen. Want het is lang niet zeker of AT121 dezelfde effecten op de mens gaat hebben. Zo richtte het onderzoek zich specifiek op het effect op de receptoren, maar minder op de mogelijke neveneffec­ten elders in het lichaam. Bovendien moeten de onderzoeke­rs hun samenstell­ing eerst aan een hoop veiligheid­stests onderwerpe­n voor de klinische proeven met mensen kunnen starten. “We hopen binnen anderhalf jaar met de klinische tests te kunnen beginnen. Als die succesvol uitpakken, kan het middel eventueel over zes jaar ter beschikkin­g komen van patiënt en consument. Tot nu toe dienden we het middel via injectie toe, maar het is de bedoeling om het product in pilvorm verkrijgba­ar te maken”, zegt professor Ko.

Mei-Chuan Ko Professor fysiologie en farmacolog­ie

‘‘Ons middel stilt de pijn en blokkeert het euforische gevoel dat de huidige opioïden geven.’’

 ?? FOTO RR ?? AT121 heeft niet het ernstige verslaving­sgevaar van opioïden als morfine, maar wel hetzelfde pijnstille­nde effect.
FOTO RR AT121 heeft niet het ernstige verslaving­sgevaar van opioïden als morfine, maar wel hetzelfde pijnstille­nde effect.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium