Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vacatures in de bouwsector geraken niet ingevuld. Wat maakt werken in de bouw zo onaantrekk­elijk?

-

Graag aanpassing­en

Als Belg is het niet aangenaam. Je moet Engels of welke taal ook kennen om nog te kunnen communicer­en in de bouw. De grote files zijn ook een ramp. ’s Avonds ben je drie uur onderweg en je wordt er niet voor betaald, alleen per kilometer. En dan nog niet met 2.000 euro naar huis komen. En op het einde van het jaar een grote belastingb­rief krijgen. Ik doe het werk graag, al vijftien jaar, en ik zal blijven werken in de bouw. Maar er moeten toch aanpassing­en komen.

STEVEN VAN DYCK, HOOGSTRATE­N

De prijs van gezondheid

Ik zit al dertien jaar in de bouw en ik ga er mee stoppen. De aannemers gaan lopen met het grote geld. Zij bezitten de dure wagens en de eigendomme­n. De arbeider blijft achter met een laag loon, een kapotte rug, pols en schouder, en kapotte knieën. Die overigens nooit als beroepszie­kte erkend zullen worden. Dus als je mijn mening vraagt, moeten ze het loon verdubbele­n. Er staat geen prijs op de gezondheid die je letterlijk afstaat.

BACHIRI ABDELKARIM, GENK

Opperhoofd­en

Werken is een werkwoord, op school geleerd en vervoegd. Maar het metsen, bekisten en de bouwarbeid wordt slechts theoretisc­h onderwezen. Als scholen zouden bouwen, dan zouden leerlingen betrokken zijn in de opbouw van hun kunnen. In deze tijden wil iedereen zittend kunnen verdienen. Kijk maar naar knelpuntbe­roepen in de zorgsector, bouw en het zittende werk als chauffeur. Het ontbreekt onze jongeren aan teamgeest, spirit en energie. Vakberoepe­n en ambachten moeten op de werkvloer aangebrach­t worden, zoals vroeger het leercontra­ct. We leven in tijden dat les anciens met ervaring het veld verlaten zonder hun kunde over te dragen. We leven in tijden dat iedereen opperhoofd wil zijn en geen indiaan, in tijden van krijgers versus doeners.

GUNTHER BOCKLANDT, BORGERHOUT

Steeds minder

In mijn laatste jaren in de bouw werd ons steeds meer afgenomen. Eerst werden we betaald vanaf we thuis vertrokken. Daarna vanaf we op de werf arriveerde­n. Dus ook de verplaatsi­ng naar het depot en het in- en uitladen daar waren onbetaald. Dicht bij huis werken, is in de bouw meestal niet mogelijk, dus je hebt vaak zeer lange dagen. Het zware werk met een vooruitzic­ht op veel langer werken en het afschaffen van het brugpensio­en deden me de bouw verlaten. De fierheid over het vakmanscha­p werd tenietgeda­an door de constante tijdsdruk. En daar stond ook geen enkel financieel voordeel meer tegenover. Werken in de bouw hou je niet vol tot je 68ste. En al zeker niet in het huidige tempo. WANNES VAN DEN EEDE, NINOVE

Boontje om zijn loontje

De bouwondern­emers moeten niet klagen. Jaren geleden werden de Belgische bouw- vakkers, zonder schroom van onderne- merszijde, vervangen door veel goedkope- re Oost-Europese krachten. Waarom zou je als jongere studeren voor een beroep zon- der toekomst? Boontje komt om zijn loon- tje?

THEO VAN HOOF

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium