Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit programma zet een spiegel voor je neus”

Gregory (32) en Leslie (35) uit Deurne

-

VTM loste twee weken geleden al een fragment uit Koppels.

Daarin was te zien hoe Gregory Baeyens

(32) en Leslie Gilis (35) uit Deurne op bed zaten en het over tongkussen hadden. Volgens Gregory was een tongkus “een groene vlag voor seks”, Leslie lachte dat weg. Logisch, hoorde je Gregory zeggen: “Jullie hebben vijf vlaggen.”

Maak kennis met Gregory, scheepsmot­orist op een sleepboot in de haven en Leslie, zelfstandi­g kapster. Ze wonen in Deurne, hun geboortegr­ond. Zijn bijna twaalf jaar samen en zeven jaar getrouwd. Hebben een dochter van tien, Yliana, en een chihuahua, Spooky. “Dat was zijn eerste cadeau aan mij toen we pas samen waren.”

Leslie rijdt paard, al sinds haar vijfde. Gregory speelt ijshockey. Zij noemt hem baby, hij heeft geen vast koosnaampj­e: “Ik zeg wat in me opkomt.”

Waar hebben jullie elkaar ontmoet?

Leslie: Via mijn eerste vriendje. Die kwam nog altijd bij mij om zijn haar te laten doen. Op een dag zei hij: ik heb iemand voor u. Dat was Gregory, nochtans volledig mijn tegenpool. We zijn dan beginnen chatten. En dan hebben we afgesproke­n in het Shoppingce­nter.

Gregory: Op neutraal terrein. Leslie: Gregory was een beetje stoer toen. Hij was op dat moment ook met een ander meisje aan het daten. Maar toen we elkaar zagen, is het snel gegaan.

Waar viel de eerste kus?

Leslie: Op de parking van fruitmarkt Cools, op de rotonde in Wommelgem (lacht). We hadden daar afgesproke­n, dat was het middelpunt tussen onze huizen. Gregory had online al gevraagd: wat zou je doen als ik u zou kus- sen? Ik heb geantwoord: dat zul je dan wel zien.

Wie draagt er thuis de broek?

Leslie: De Greg. Hij zegt altijd dat ik dat doe. Maar als puntje bij paaltje komt, neemt hij de beslissing­en. Ik ben impulsieve­r, Gregory denkt dieper na over de dingen. Hij neemt de grote beslissing­en, ik doe dat ook niet graag.

Hoe zijn de huishoudel­ijke taken verdeeld?

Gregory: Vijftig-vijftig. Of zestig voor mij en veertig voor Leslie (lacht).

Leslie: Schat, dat is niet waar.

Gregory: Ik stofzuig.

Leslie: Ja, tot aan de lijnen van de zetel. Alleen het stof dat je kunt zien. Een kast afkuisen zal hij nooit doen.

Gregory: Strijken doe ik wel, als Leslie er geen tijd voor heeft. Koken doe ik ook.

Leslie: Al de rest doe ik. Kuisen, bedden opdekken, met de kleine huiswerk maken, de hond, wassen. Gregory mag niet wassen, die steekt zwart bij wit.

Waarom doen jullie mee aan dit programma?

Leslie: Na drie maanden woonden wij al samen, na zeven maanden was ik zwanger. Dat was zo gepland en ik heb er geen spijt van, maar daardoor hebben wij nog maar weinig kunnen genieten van elkaar. Alles hebben we gedaan in functie van ons kind. Wij zijn nog nooit met twee op reis geweest, vorig jaar voor het eerst, op citytrip. Onze dochter turnde elke dag, we zaten de hele tijd op de turnkring. Ook tof, maar echt aandacht voor elkaar heb je dan niet. Gregory: Ik heb ons ingeschrev­en. Ik dacht: wie weet wat er van komt.

Leslie: Ik was al de hele tijd aan het zagen, dat ons leven zo saai was.

Gregory: Toen ik die oproep zag, dacht ik: zie ons hier liggen, ik in mijn zetel, zij in haar zetel, voor de tv. Ons inschrijve­n is al een avontuur op zich. Het is natuurlijk ook door die sociale media dat je denkt: amai, die hebben een boeiend leven, ons leven is maar saai.

Nu krijgt heel Vlaanderen jullie leven te zien.

Gregory: Er is een duidelijke grens gesteld door de makers. En als ze mij op het werk aanspreken over het feit dat ze mij op tv hebben zien tongkussen met mijn madam, zeg ik: ja, en jij doet dat thuis niet of wat? Leslie: Wij gaan geen dingen doen of zeggen die andere mensen niet doen of zeggen. Iedereen heeft bijvoorbee­ld seksuele fantasieën, wij spreken ze gewoon uit.

Was er een opdracht die je iedereen kunt aanbevelen?

Leslie: De digitale detox. Alle schermen weg, een week lang. Geen tv was nog het ergst. Je moet elke avond nieuwe bezigheden zoeken. Onze dochter gaat om acht uur slapen, tot dan speel je spelletjes. Na acht uur? Praten. En vroeger naar bed. Dan ben je écht samen.

Gregory: Eerst was het: alle schermen uit, het schokeffec­t. Na verloop van tijd besef je: alle schermen uit hoeft misschien niet meer, maar we gaan niet én tv kijken én de hele tijd op die telefoon zitten. Ofwel kijk je samen tv ofwel kijk je op je gsm voor het werk.

Leslie: In elkaars armen naar een film kijken is iets anders dan elk in je eigen zetel zitten met de tv op en allebei op je gsm. Dat is een groot verschil, hoor. Ik zit nu ook véél minder op mijn gsm.

Is er iets veranderd in jullie relatie?

Leslie: Ik stel minder uit en sta meer open voor nieuwe dingen. Gregory beseft nu ook dat ik daar nood aan heb. Dat werkt in beide richtingen. Door het programma krijg je een spiegel voor je neus. Dan hou je vanzelf meer rekening met elkaar.

Gregory: Weet je wat ook deugd doet? Dat een psycholoog tegen je zegt: Gregory, dat is normaal, hoor. Ik heb dat vaak, dat ik toch zo normaal mogelijk wil overkomen. Zo is mijn werk op de boot echt een mannenwere­ld. Als je daar iets verkeerd doet of uit de toon valt, krijg je een stempel waar je nooit van af raakt. Dus probeer je zo veel mogelijk in de normale zone te blijven.

Leslie: Ik heb dat nooit geweten van Gregory, tot ik hem in dit programma ontelbare keren aan de psychologe­n hoorde vragen: is dat wel normaal? Terwijl hij veel stabieler is, hij is mijn rots. Maar bij Gregory blijft het in zijn hoofd ronddraaie­n.

Gregory: Het programma heeft wel aangetoond dat wij een heel goed koppel zijn en dat we er nog jaren tegen kunnen. Dit was ook een unieke kans: wij hebben in korte tijd geleerd wat je normaal in dertig jaar leert, of nooit zou leren.

Het programma heeft jullie goed gedaan. Blijft er echt zo veel van hangen?

Gregory: Ik dacht dat ik een heel andere visie op romantiek had dan Leslie. Ik dacht aan kleffe dingen, kaarsjes, dat soort dingen.

Leslie: Terwijl romantiek voor mij betekent: andere dingen doen. Dat kom je van elkaar te weten dankzij dit programma. Het was zo’n tof programma dat ik na de opnames echt in een zwart gat viel. Toen die relatietra­ining stilviel, vond ik dat echt raar.

Gregory: Onze ogen zijn toch een beetje geopend. Niet alleen in onze relatie, ook voor onszelf. We komen er sterker uit.

 ?? FOTO'S VTM ??
FOTO'S VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium