Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iconische gele taxi haalt het niet meer van Uber

New York legt alternatie­ve taxidienst (even) aan banden

- REBECCA VAN REMOORTERE

In New York verliest de yellow

cab razendsnel terrein aan alternatie­ve taxidienst­en als Uber en Lyft. De New Yorkse burgemeest­er Bill de Blasio schiet daarom de officiële taxichauff­eurs te hulp en reikt een jaar lang geen vergunning­en meer uit aan Uber.

Om te werken voor de taxidienst Uber en zo naar eigen believen en privé taxichauff­eur te worden, heb je een officiële vergunning nodig. Wie in New York van plan was om dat te doen, is er voorlopig aan voor de moeite. Burgemeest­er De Blasio zal het komende jaar geen vergunning­en meer toekennen voor nieuwe chauffeurs van Uber of de gelijkaard­ige dienst Lyft. Bovendien wil de burgemeest­er een minimumloo­n invoeren van 15 dollar per uur voor officiële taxichauff­eurs. Zij hebben hun inkomsten sinds de komst van Uber in 2011 zienderoge­n zien dalen.

Volgens de vakbond voor taxi en limousinev­erhuur zijn er nu zo’n

130.000 wagens voor huurdienst­en in New York. Volgens het stadsbestu­ur zijn daar nog maar

13.600 klassieke gele taxi’s bij. Tegelijk stijgt het aantal auto’s voor Uber en Lyft gigantisch snel, van naar schatting 25.000 wagens in 2015 tot nu al 80.000.

Zelfmoord

Die shift en het overaanbod hebben dramatisch­e gevolgen. De chauffeurs van de klassieke gele taxi’s zeggen dat hun wagen maar 40% van de tijd gevuld is met klanten. In het laatste jaar alleen al hebben zes taxichauff­eurs in New York zelfmoord gepleegd. Volgens de vereniging voor taxichauff­eurs Taxi Workers Alliance deden sommigen dat vanwege financiële problemen.

Het was dan ook onder luid applaus van de taxichauff­eurs dat burgemeest­er de Blasio zijn maatregele­n voorstelde. “De stad pakt een crisis aan die de werkende New Yorkers tot armoede leidt en het verkeer in onze straten doet vastzitten. De ongecontro­leerde groei van de op apps gebaseerde verhuurbed­rijven vereist actie, die hebben we nu ondernomen.”

Tegenstand

Toch kan de New Yorkse burgervade­r ook rekenen op tegenstand. Uber zelf zegt dat de maatregele­n leiden tot hogere prijzen en langere wachttijde­n voor wie transport zoekt. Verder is er protest van de minderhede­n, die vooral buiten Manhattan wonen, in buurten waar de gele taxi’s minder frequent rijden. “Die buurten hebben ook recht op vervoer. Zij worden minder bediend. Zwarten en latino’s worden ook traditione­el vaker genegeerd door taxichauff­eurs”, klinkt het aan die kant.

Al Sharpton, een dominee en politiek activist, vatte het op Twitter als volgt samen: “Zwarte omaatjes kunnen geen taxi krijgen in Queens of ergens anders.” Hij sprak al met de burgemeest­er om discrimina­tie en racisme vanwege taxichauff­eurs aan te pakken.

In België loopt de regelgevin­g rond Uber, dat actief is in Brussel, moeizaam. De voorwaarde­n voor Uberchauff­eurs in de hoofdstad worden vanaf begin volgend jaar gelijk gesteld met die voor de klassieke taximaatsc­happijen. In Antwerpen zijn er (nog) geen Uberchauff­eurs actief.

 ?? FOTO AVALON.RED ?? De New Yorkse yellow cabs zien alle kleuren van de regenboog door de zware concurrent­ie van Uber.
FOTO AVALON.RED De New Yorkse yellow cabs zien alle kleuren van de regenboog door de zware concurrent­ie van Uber.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium