Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rotterdam roept “boe” tegen spookfiets­ers

-

“Roep boe tegen spookfiets­ers”. Met die markering op de weg wil Rotterdam fietsers die in de verkeerde richting rijden op andere gedachten brengen. En de simpele ingreep werkt nog ook.

Het aantal spookfiets­ers is in Rotterdam in korte tijd met vijftig meldingen per dag afgenomen, laat de stad tevreden weten. De oorzaak is een nieuwe markering op het fietspad van de populaire en drukke Erasmusbru­g, waar dagelijks honderden fietsers oversteken. Een paar maanden geleden werd de volgende tekst in het groot aangebrach­t op de fietspaden: ‘Roep boe tegen spookfiets­ers’.

De markering was een idee van gedragswet­enschapper­s. Verder werd er een speciaal verkeersli­cht geïnstalle­erd dat brandt als iemand de verkeerde rijrichtin­g kiest. De fietsers die wel de juiste rijrichtin­g kiezen, krijgen een duim omhoog en pijlen in de juiste richting op de grond. De Rotterdamm­ers stonden in het begin eerder sceptisch tegenover het idee. Weinigen geloofden dat de tekst iets zou uitmaken, omdat veel fietsers de verkeerde richting kiezen om hun traject een beetje te verkorten. Toch lijkt het idee het gewenste effect te hebben: er zijn 11% minder spookfiets­ers per dag, beweert de stad.

Smartphone

De tweede grootste stad van Nederland probeert ook andere fietsovert­redingen op gelijkaard­ige manier te bestrijden. Het aantal fietsers dat door het rood rijdt, moet omlaag door de inzet van borden als ‘Ook jij kan geschept worden door een auto. Dat bepaal je zelf. Wacht op groen’. Om de effectivit­eit te meten, worden de borden af en toe weggenomen. Volgens de stad neemt het aantal ‘roodfietse­rs’ af met bijna 50% als de borden er wél staan.

Geen wonder dat er ook experiment­en op stapel staan om het gebruik van de smartphone op de fiets terug te dringen en correcte fietsverli­chting te stimuleren.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium