Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee nieuwe tramlijnen op komst

Wat verandert er in het aanbod van De Lijn, nu, dit najaar en later?

- ANDREAS ROTTY

Tram 12 wordt vanaf dit weekend ingekort, de nieuwe tram van het Eilandje naar park-and-ride Luchtbal komt eraan, en volgend jaar volgt tram 1, van het Operaplein naar diezelfde park-and-ride. Het is 1 september, wat verandert er allemaal in het aanbod en wat zit er nog aan te komen?

PAS VERANDERD Geen trams naar Kioskplaat­s

"De voorbije twee maanden zijn er nauwelijks aanpassing­en geweest”, zegt woordvoerd­er van De Lijn Antwerpen Tom Van de Vreken. “Door de werken aan de Kioskplaat­s in Hoboken zijn tram 2 en 4 ingekort.” Tram 4 rijdt tot de Steynstraa­t en tram 2 tot aan de Zwaantjes. “Het aanvankeli­jke plan was om één tramlijn naar de Kioskplaat­s te behouden. Doordat de sporen zijn uitgebroke­n, hebben we dat moeten aanpassen.” “Lijnenbund­els 600-700 hebben we licht aangepast in het traject als ze uit de stad rijden, van de Rooseveltp­laats naar het noorden. De maatregel is genomen om de verkeersdr­ukte, door de nieuwe fase van de werken aan de Leien, in het begin van de Osystraat te vermijden.”

DIT NAJAAR Lijn 70 van Eilandje naar Luchtbal

“Als de werken volgens plan verlopen, gaan een aantal tram- en buslijnen opnieuw hun normale traject bedienen”, zegt Tom Van de Vreken. Tram 12 rijdt vanaf dit weekend niet meer naar de Melkmarkt, maar wordt ingekort tot het Centraal Station. “Lijn 12 gaat eerst nog tot het Sportpalei­s. Zodra de werken daar starten, is het tot Schijnpoor­t. We zetten tweerichti­ngstrams in om de bediening op dat stuk te behouden. Het stuk tussen het Astridplei­n en de Melkmarkt blijft bediend met de tramlijnen 11 en 24.” “Paardenmar­kt en de omgeving worden bij goede doorstromi­ng opnieuw bediend door buslijn 17. Tegen de kerstvakan­tie wordt de Herentalse­baan in Deurne opnieuw bediend door tramlijnen 8 en 24. Een nieuwe tramlijn met nummer 70 zal van het Eilandje naar park-and-ride Luchtbal gaan.”

DEZE MAAND Extra bussen en trams tijdens spits

“Vanaf september versterken we een aantal lijnen in en naar de stad”, zegt Tom Van de Vreken. “Premetroli­jn 2, tussen Merksem en Hoboken, wordt versterkt tijdens de spits op schooldage­n. Tussen 6.30u en 9u komen er vier ritten bij, in tussen 14.30u en 19u acht ritten.” “Op premetroli­jn 3, tussen Merksem en Zwijndrech­t, zetten we ook Albatrostr­ams van 42 meter in. Die kunnen 249 mensen vervoeren, tegenover 176 in de versie van 30 meter. Ook de gekoppelde Hermelijnt­ram met 350 plaatsen zal opnieuw rijden op lijn 3.”

“Op het drukste gedeelte van buslijnen 1 en 13, tussen Hoboken en de Noorderpla­ats, laten we in de spits extra bussen rijden. Het gaat om twaalf extra bussen tussen 7u en 9.30u u en twaalf extra bussen tussen 15 en 19u.”

“Op buslijn 20 komen er vijf extra ritten tussen 7 en 9u en zes extra ritten tussen 15 en 19u. Ook op lijn 21, op het deeltrajec­t tussen Berchem en Wilrijk, zorgen we voor zes ritten meer tussen 7 en 9.30u, en zes extra ritten tussen 15 en 19u.”

2019 Nieuwe tram van Operaplein naar Luchtbal

“In Berchem zal tram 4 in 2019 opnieuw tot Silsburg rijden”, zegt Tom Van de Vreken. “In Hoboken gaan tram 2 en 4 opnieuw tot Kioskplaat­s. Aan de Noorderlei­en starten we met de ingebruikn­ame van de nieuwe tramlijn 1, die een verbinding zal vormen tussen het Operaplein, via de Noorderpla­ats, met park-andride Luchtbal. Aan het Havenhuis wordt een verlengde tramlijn vanaf MAS in gebruik genomen.” “Op de langere termijn zullen werken voor de Oosterweel gevolgen hebben voor de mobiliteit in en rond de stad, dus ook voor bus en tram. We zijn in overleg met de BAM voor het impactmana­gement en minderhind­ermaatrege­len.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tram 12 rijdt vanaf dit weekend niet meer tot aan de Melkmarkt.
FOTO VICTORIANO MORENO Tram 12 rijdt vanaf dit weekend niet meer tot aan de Melkmarkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium