Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De prestaties van keepers worden te veel uitvergroo­t”.

Staat Bram Castro (35) ook zondag onder de lat, of kiest de nieuwe coach voor Michael Verrips?

- DIETER PEETERS

Na meer dan elf seizoenen in Nederland, beleefde doelman Bram Castro nog maar weinig plezier aan zijn terugkeer op de Belgische velden. We zijn drie speeldagen ver, maar de 35-jarige Limburger kon nog niet proeven van een eerste overwinnin­g en de coach werd al ontslagen. De nieuwe coach zou wel eens wat kunnen veranderen... ook onder de lat.

Het is toch even aanpassen aan het Belgische voetbal, geeft Bram Castro toe, die in Nederland voor Roda JC, PSV, MVV en Heracles heeft gespeeld. Niet onlogisch, want het grootste deel van zijn carrière speelde zich bij onze noorderbur­en af, waar zijn status de laatste jaren alleen maar is gegroeid.

“In Nederland word je snel geapprecie­erd als je normaal doet en je best doet. Als je een aantal wedstrijde­n hebt gespeeld, dan krijg je daar respect voor”, legt hij uit. Meer dan in België dan? “Er is gewoon een verschil in mentalitei­t, zowel op als naast het veld. Als je iets niet goed doet, zullen ze het je heel open zeggen, niet achter de rug.”

In Nederland wordt er op training ook wel eens wat geroepen naar elkaar, maar ook dat is in België en bij KV Mechelen heel anders. Daar hoor je vooral de trainers. De combinatie tussen de Belgische werkethiek en de Nederlands­e directheid lijkt voor Castro dan ook ideaal. Maar was dat niet wat Denis van Wijk moest brengen bij KV? Zijn directheid zorgde juist voor een verzuurde sfeer in de kleedkamer en de staf. “Daar heb ik alleszins niets van gemerkt”, weerlegt Castro. “Als de resultaten slecht zijn, is dat niet meer dan logisch en weet je wat de gevolgen kunnen zijn.”

Oud-collega als coach

Zo staat er met Wouter Vrancken plots een nieuwe trainer, die maar drie jaar ouder is dan Castro, en met wie de ervaren doelman nog drie seizoenen heeft samengespe­eld - bij STVV. “Toen kon je nog niet zeggen dat Wouter trainer zou worden. Maar als jonge gast had hij al wel een bepaalde uitstralin­g, leiderscha­p. We hebben toen samen een fantastisc­he tijd gehad.” Dat Vrancken nu zijn coach is, voelde toch even raar aan. Zeker omdat het leeftijdsv­erschil zo klein is. “Hou ouder je wordt, des te groter de kans dat je voormalige ploegmaats tegenkomt in een nieuwe functie.” Dat lijkt ook min of meer het pad dat Castro zelf wil bewandelen. Niet dat van hoofdcoach, wel misschien keeperstra­iner of in de sportieve cel van een club. “Ik begin nu aan mijn negentiend­e seizoen als prof, dus ik heb nooit iets anders gekend. Het is dus logischer dat ik in het voetbal blijf dan dat ik in de babywinkel van mijn vrouw ga werken.” (lacht)

Maar eerst nog een paar jaar zelf voetballen. Al is het nog niet zeker of hij zondag onder de lat zal staan tegen Tubeke. Concurrent Michael Verrips deed het maandag voortreffe­lijk in de bekermatch tegen Bergen. “Dat moet je aan de trainer vragen”, blijft Castro diplomatis­ch. Zo gezegd, zo gedaan. Hallo, Wouter Vrancken? “Een van de moeilijkst­e dingen voor een keeper is een bal pakken wanneer je weinig te doen hebt”, zegt Vrancken daarover. “Bij een 0-0stand tegen Bergen deed Verrips een geweldige redding en hij kwam regelmatig een bal plukken. De twee keepers weten al hoe ik de situatie zie. Voor de supporters wordt het nog even wachten tot zondag.”

Maar sowieso vindt Castro dat de prestaties van doelmannen te vaak met een vergrootgl­as worden bekeken. “Fases worden uitvergroo­t in plaats van naar het totaalplaa­tje te kijken. Elke keeper maakt fouten en het is gemakkelij­k om hen af te branden. Of ik meer had kunnen doen bij mijn tegendoelp­unten? Dat bedoel ik nu net: die vraag is eigenlijk naast de kwestie. Als ploeg zijn we gewoon nog zoekende. Hopelijk vinden we snel de goede flow. Een paar overwinnin­gen en we zijn vertrokken.”

“De twee keepers weten al hoe ik de situatie zie. Voor de fans wordt het nog wachten tot zondag.” Wouter Vrancken Coach KV Mechelen

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nieuwkomer Joachim Van Damme, die zondag meteen in de basis wordt verwacht, trainde gisteren al mee met KV Mechelen. En of hij er meteen de sfeer inbracht... Zijn ‘broereman’ Seth De Witte - het is bekend dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden proest het uit op de achtergron­d.
FOTO PHOTO NEWS Nieuwkomer Joachim Van Damme, die zondag meteen in de basis wordt verwacht, trainde gisteren al mee met KV Mechelen. En of hij er meteen de sfeer inbracht... Zijn ‘broereman’ Seth De Witte - het is bekend dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden proest het uit op de achtergron­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium