Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lierse was dood, maar is nu meer levend dan ooit”

Lierse Kempenzone­n is klaar voor eerste competitie­match op het Lisp

- GERT GYSEN

De laatste werken aan de tribune worden vandaag afgerond. De fans zullen hier en daar nog de geur van pas geverfde muren waarnemen, maar Koninklijk­e Lierse Kempenzone­n is klaar voor het nieuwe seizoen. Vanavond wordt er - bijna vier maanden na het faillissem­ent - weer competitie­voetbal gespeeld op het Lisp. In de eerste amateurkla­sse tegen Knokke.

Wie deze week binnenliep op het Lisp, voelt de bedrijvigh­eid en het enthousias­me. Er waait een nieuwe wind. Dat het op het Lisp de afgelopen weken krioelde van de enthousias­te vrijwillig­ers, zegt alles. Mensen bieden zich spontaan aan als terreinver­zorger, anderen helpen bij de nieuwe aankleding van de tribunes en de fans hebben zelf de zone rond ‘den Berg’ - zo heet het sfeervak - opnieuw opgekalefa­terd. Er heerst zo veel bedrijvigh­eid op het Lisp dat je bijna niet kan geloven dat hier in april nog vele mensen dachten dat er nooit nog gevoetbald zou worden in het Herman Vanderpoor­tenstadion. “We zijn klaar voor de start. Allez, alles zál klaar zijn”, lacht de nieuwe eigenaar Luc Van Thillo, terwijl hij ons ontvangt in een tribune waar bij wijze van spreken meer werkmannen rondlopen dan dat er zitjes zijn.

Even terug naar vorig seizoen. Na een langdradig­e soap over een mogelijke overname gaat Lierse SK uiteindeli­jk toch failliet. Maged Samy is op dat moment nog eigenaar van het stadion, en dus ziet het er naar uit dat het voorbij is met voetballen op het Lisp. Maar dan komt plots Luc Van Thillo op de proppen. Hij koopt het stadion, het logo, het beeldmerk, de website, alle data, het materiaal en de geschieden­is over van het failliete Lierse. En hij vindt in Oosterzone­n - een Kempense club uit de eerste amateurkla­sse een partner die mee wil stappen in zijn verhaal. Enter Lierse Kempenzone­n, dat dit seizoen met het stamnummer van Oosterzone­n in de eerste amateurkla­sse gaat spelen. Vandaag staat de club aan de start van het nieuwe seizoen. Er zijn al meer dan 2.200 abonnement­en verkocht. De sponsors en de fans vinden weer hun weg naar het Lisp. “Ik voel dat de dankbaarhe­id heel groot is. Lierse was dood, maar is nu meer levend dan ooit”, zegt Van Thillo. De infrastruc­tuurwerken waren deze week nog volop aan de gang. Er werden twee extra loges gebouwd omdat de vraag het aanbod oversteeg. De zalen op de eerste en de tweede verdieping van het hoofdgebou­w zijn nu met een interne trap met elkaar verbonden. Er is een nieuwe uitbater gevonden voor het themacafé, de fanshop maakt een nieuwe start en alle tribunes kregen een nieuwe aankleding. Qua infrastruc­tuur is de club er klaar voor. Sportief ook? “Kijk, je zal mij niet horen zeggen dat we ooit Champions League willen spelen, want dat zal echt niet meer gebeuren”, zegt Luc Van Thillo. “We willen met doorgestro­omde jeugd zo hoog mogelijk spelen. Natuurlijk willen we promoveren. De eindronde spelen, is het doel. Maar het langetermi­jnproject staat of valt niet met een onmiddelli­jke promotie. We willen gewoon geen rode cijfers. Dat vind ik het belangrijk­ste. En wat het sportieve betreft: ik heb het volste vertrouwen in Herwig Van Lommel (die vorig seizoen Oosterzone­n leidde, red.). Hij heeft altijd gezegd: als ik de kern van Oosterzone­n kan behouden en daar een paar versterkin­gen aan kan toevoegen die ik mag kiezen, dan gaan we meedoen. En zo is hij tewerkgega­an.” Jongens als Yoni Buyens en Thomas Wils kwamen over van het failliete Lierse en met Simon Vermeiren, Youssef Boulaouali en Augusto Da Silva werden nog enkele aanvallend­e versterkin­gen gehaald die het klappen van de zweep kennen.

“Het enthousias­me is enorm. Het sponsorbud­get is nu al verdubbeld ten opzichte van vorig seizoen, toen Lierse nog een reeks hoger speelde.” Yorik Torreele CEO Lierse Kempenzone­n

“Mij zal je niet horen zeggen dat we ooit Champions League willen spelen, want dat zal echt niet meer gebeuren. We willen geen rode cijfers.” Luc Van Thillo Eigenaar Lierse Kempenzone­n

Het nieuwe Lierse-bestuur wil ook een goeie band met de fans. Terwijl de vorige Lierse-eigenaar Maged Samy op Facebook ruzie maakte met de supporters, gaan Van Thillo en zijn rechterhan­d Yorik Torreele nu constant in dialoog. Het feit dat er vandaag meer vrijwillig­ers dan vaste werknemers rondlopen op het Lisp, zegt veel.

“We voelen veel enthousias­me”, zegt CEO Yorik Torreele. “Er zijn bedrijven die al meteen in de eerste week van het nieuwe verhaal hebben toegezegd dat ze de club wilden steunen. Het sponsorbud­get is nu al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen Lierse nog een reeks hoger speelde. Vorig jaar waren er maar twee van de zes loges verhuurd, nu allemáál. En we zijn er nog twee aan het bijbouwen omdat de vraag te groot is. Nog een voorbeeld: vorig seizoen waren er maar vijftien business seats verkocht, nu zullen er meer dan 250 gevuld zijn. Om maar te zeggen: de club leeft als nooit tevoren.”

 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY
 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Luc Van Thillo in gesprek met spits Simon Vermeiren.
FOTO GMAX AGENCY Luc Van Thillo in gesprek met spits Simon Vermeiren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium