Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Warm onthaal, fletse zege

NAFI THIAM wint hoogspring­en met 1m89

- HANS JACOBS

Twaalf olympische kampioenen, bijna dertig wereldkamp­ioenen, een vijftienta­l Europese kampioenen… Schoon volk gisteren op de Memorial. Maar wie was gisteren dé atletiekst­er van de avond? Nafi Thiam uiteraard, de chouchou van België.

Niet toevallig werd Thiam bij de traditione­le atletenpar­ade het luidst toegejuich­t. Wereldatle­te van het Jaar, olympisch kampioene, wereldkamp­ioene én Europees kampioene zevenkamp. Maar evengoed kan Thiam adelbrieve­n voorleggen als hoogspring­ster, ook al is ze geen pure hoogspring­ster. Alleen: gisteren was het vet van de soep en strandde ze op 1,89m. Ze faalde drie keer op 1,92m. Thiam won wel met die hoogte, maar dat is niet abnormaal. Ze had het strafste persoonlij­k record van de deelneemst­ers. Dat persoonlij­k record staat op 2,01m en sprong ze op de zevenkamp van Götzis, daarmee is ze de op twee na beste hoogspring­ster van 2018 en is ze de wereldreco­rdhoudster hoogspring­en in een zevenkamp.

En nu strandt ze dus op 1,89m. Is dat een schande? Natuurlijk niet. Thiam heeft gepiekt toen ze moest pieken: het EK in Berlijn. Gelijk erna trok ze twee weken op vakantie naar de States: Los Angeles, Hollywood, de Walk of Fame, de Grand Canyon… Tijdens die tour raakte ze geen spikes aan – de paar keer dat ze in de gym van het hotel ging joggen, kun je bezwaarlij­k training noemen. “Dat zijn de enige twee weken vakantie die ik dit seizoen heb gehad. Toch voelde het super om te winnen voor het Belgische publiek, ook al was het hoofddoel van het seizoen gepasseerd.”

Binnenkort begint ze opnieuw aan een nieuw seizoen: dat aan de universite­it.

Sacoor klopt jeugidool Kevin

Moe: het was het codewoord op het einde van het seizoen bij de Borlées, al jarenlang synoniem voor de beste Belgische 400-meterloper­s. Jonathan, een van de twee- lingbroers, zegde wegens fysieke en mentale belasting na het EK in Berlijn zelfs in extremis af voor de Memorial. Daardoor kreeg Jonathan Sacoor, dé Belgische revelatie dit seizoen met een vet persoonlij­k record (45.03) en een wereldtite­l bij de juniores, zijn kans op zijn eerste Memorial ooit. De man die op zijn achttiende sneller loopt dan de voormalige atletiekco­ryfee Fons Brydenbach, mocht het voor het eerst opnemen op het grote toneel opnemen tegen onder anderen Kevin Borlée, zijn jeugdidool van wie hij nog posters en handtekeni­ngen verzamelde, en Dylan Borlée, met wie hij nu sinds een dik jaar samen traint. Sacoor maakte al het goeds dat over hem werd verteld, waar. Hij won in 45.59, een zucht voor Kevin Borlée (45.62). Kevin was niet te beroerd om Sacoor te felicitere­n en ze vielen elkaar in de armen. Sacoor: “Wat een zotte, geweldige sfeer. En dan onverwacht­s nog iets moois behalen. We hebben niet tegen elkaar gelopen maar samen gelopen.”

Kevin: “Ik voelde me goed, maar de laatste 50 meter blokkeerde ik. Jonathan is wereldkamp­ioen juniores, dat wil wat zeggen.”

Sacoor heeft nog altijd selfies met de Borlées op zijn smartphone, nu klopt hij hem op zijn eerste Memorial. Jacques Borlée, ook coach van Sacoor: “Ik ben toch wat ongerust, want heeft wat pijn aan de voet, misschien door overbelast­ing. Ik wilde niet dat hij liep. En ik zeg niet omdat ik mijn zonen wil beschermen, maar wel hem als jonge atleet.” Sacoor: “Ik twijfel helemaal niet aan het advies van Jacques, ik snap dat hij bezorgd is. Maar ik ben toch tevreden dat ik nog heb kunnen lopen.”

Dylan Borlée moest de strijd staken tijdens de wedstrijd met een contractuu­r.

 ?? FOTO'S ISOSPORT, BELGA ??
FOTO'S ISOSPORT, BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Sacoor wint.
FOTO AFP Sacoor wint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium