Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De nieuwe Bubka’ ontgoochel­t

- MAARTEN DELVAUX

Met zeven atleten met een persoonlij­k record van 6 meter of hoger waren de verwachtin­gen van de polsstokho­ogspringco­mpetitie op de Memorial bijzonder hoog gespannen. Maar ‘de nieuwe Bubka’ – Armand Duplantis – en fenomeen Renaud Lavillenie faalden vroeger dan verwacht en zo bleef het meetingrec­ord van 5m96 overeind.

Was het omdat ze de avond ervoor eindeloos tegen elkaar hadden staan tafeltenni­ssen in de lobby van het Crown Plaza Hotel of eerder omdat ze dachten dat het pas veel later op de avond om de knikkers zou gaan? Armand Duplantis en Renaud Lavillenie begonnen niet bepaald scherp aan hun polsstokco­mpetitie in het Koning Boudewijns­tadion. Een verstrooid­e Duplantis liep bij de presentati­e onhandig de verkeerde kant uit, zijn Franse jeugdidool floot hem grijnzend terug. Beiden gingen bij hun eerste hoogtes een paar keer in de fout. Niks aan de hand, zo leek. Met een kamerbrede smile poseerden ze tussendoor broederlij­k naast elkaar op de bank, samen nippend van eenzelfde blikje frisdrank.

Maar toen de lat bij beide heren al op 5m83 naar beneden viel, maakte de zorgeloze glimlach plots plaats voor een bezorgde grijns. Wat niemand had vooraf had verwacht, gebeurde toch. Duplantis en Lavillenie – van wie iedereen stiekem had gehoopt dat ze over de zes meter zouden gaan in Brussel – moesten vroegtijdi­g hun polsstok inpakken. Wonderkind Duplantis sprong enkele weken geleden nog uit het relatieve niets over 6m05, maar kreeg op de Memorial allicht af te rekenen met de weerbots van enkele knotsgekke weken vol massale persaandac­ht en zijn eerste stappen op de Louisiana State University van Baton Rouge. De druk op jeugdige schouders van ‘de nieuwe Bubka’ is niet min.

Mondo – zoals hij van kindsbeen wordt genoemd omdat hij ooit de wereld zou veroveren – werd de voorbije twee dagen in Brussel zelfs drukker gesollicit­eerd dan onze Nafi Thiam. Enkele maanden rust en vakantie zullen de Zweedse Amerikaan deugd doen. Volgend seizoen mag de wereldreco­rdhouder bij de junioren proberen om nieuwe stappen te zetten in de jacht op de 24 jaar oude recordhoog­te van 6m14 van de illustere Sergey Bubka.

Morgunov faalt niet

Zo werd de Diamond League finale op het polsstokho­ogspringen een tweestrijd tussen de Rus Timur Morgunov en de Amerikaans­e wereldkamp­ioen Sam Kendricks. Morgunov trok uiteindeli­jk aan het langste eind met een sprong over 5m93. Omdat de drie pogingen van Kendricks op 5 m98 faalden, bleef het meetingrec­ord van 5m96 onverwacht toch overeind.

 ?? FOTO AFP ?? Armand Duplantis
FOTO AFP Armand Duplantis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium