Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hilde Crevits: “Europees zijn we nog altijd top op vlak van onderwijs”

DOSSIER: Methodesch­olen beleven opmars

-

“U wordt omschreven als de machtigste en populairst­e Vlaamse politica, mevrouw de minister,” zeg ik aan het einde van het interview. “Verbazend hé”, antwoordt ze met ontwapenen­de glimlach. Hilde Crevits (51) heeft het aanstekeli­jke enthousias­me van een chiroleids­ter en de geslepenhe­id van een beroepspol­iticus. Ook nog nu ze haar vijfde en laatste schooljaar als minister van onderwijs ingaat. En ook nu de kwaliteit van ‘haar’ onderwijs langs verschille­nde kanten onder vuur ligt.

De vraag is of het onderwijs in de komende maanden haar grootste zorg zal zijn. Twee keer komt ze in het strijdperk als verkiezing­skandidate, in oktober als titelvoere­nd burgemeest­er in Torhout (WestVlaand­eren), daarna, in mei, voor de Vlaamse verkiezing­en. Om opnieuw minister van onderwijs te worden? “Dat hangt van de kiezer en de coalitie af. Ik zeg niet nee.” Ze wordt ook getipt voor hogere roepingen, Vlaams ministerpr­esident bijvoorbee­ld, maar er is altijd die ene partij die zoveel stemmen meer haalde in 2014 om rekening mee te houden.

Maar dit gesprek moet over onderwijs gaan. Over kleuters die naar school zouden moeten, leerkracht­en die graag voor de klas zouden moeten staan, leerlingen die internatio­naal goed zouden moeten scoren en schoolfact­uren die betaald zouden moeten worden. Kan de minister daarvoor zorgen?

Eerst de kleinsten. Kleuterpar­ticipatie is in de stad een aanslepend­e zorg: honderden jonge kinderen van vreemde afkomst gaan nog niet naar school, terwijl dat juist voor hen heel nuttig zou zijn.

Ja, de meest recente cijfers daarover zijn voor binnenkort. We zetten er hard op in via Kind en Gezin. Bij bezoeken aan jonge gezinnen uit de doelgroep proberen zij de ouders te overtuigen van het belang van kleuterond­erwijs. Dat gebeurt met wisselend succes. Vanaf volgend jaar komt er nog iets bij.

Een premie voor elk gezin dat een kind naar de kleutersch­ool stuurt.

Ja. Vanaf 1 januari wordt het nieuwe systeem van kinderbijs­lag ingevoerd. Vanaf 1 september 2019 is er voor elk gezin met een kind dat naar de eerste kleuterkla­s gaat bovenop de kinderbijs­lag een premie van 132 euro. Met de voorwaarde dat het kind voldoende aanwezig is. Zo kun je het systeem gebruiken om de participat­ie op te drijven. Een jaar later is er ook een premie voor de tweede kleuterkla­s. We gaan ook de gewone studietoel­agen via de kinderbijs­lag uitbetalen: dat zorgt voor een automatisc­he uitbetalin­g. Nu zijn er nog mensen die niet beseffen dat ze recht hebben op een studiebeur­s, soms al vanaf de kleutersch­ool, al is dat dan een bescheiden bedrag.

Dat gaat de belastingb­etaler een duit kosten.

Dat is cynisch. Als mensen in een kwetsbare situatie recht hebben op een toelage voor hun kinderen, moeten ze die ook krijgen. Door te automatise­ren kan het ook veel sneller gaan. Nu al hebben we nog voor het schooljaar begint voor het eerst al een eerste schijf uitbetaald van meer dan 2 miljoen euro. Dat is belangrijk: september is een dure maand voor gezinnen. En het budget? Vorig jaar ging het om 170 miljoen euro, zo’n 10 miljoen euro meer dan in 2014. De hele onderwijsb­egroting is sindsdien met 775 miljoen euro gegroeid.

Scholen hebben vaak te maken met ouders die facturen niet betalen.

Er loopt een project met 45 scholen over hoe ze maximaal de kosten kunnen drukken en hoe ze op een menswaardi­ge manier ouders tot betaling kunnen aanzetten. Dat gaan we uitbreiden met nog eens 45 scholen. En er is al onder mijn voorganger een onderzoek gestart bij honderden gezinnen en scholen over hun uitgaven. Zodra we daar een objectief beeld van hebben, nemen we de volgende stap.

Lukt het bij die 45 scholen?

Jazeker. De resultaten zijn stuk-

Hilde Crevits

Onderwijsm­inister ‘‘Ik kan scherp zijn, heel scherp, maar ik hoop mijn popularite­it te halen uit de meerwaarde die ik in mijn werk kan leveren voor de mensen.’’

Lees verder op blz. 30

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S GUY PUTTEMANS ?? Onderwijsm­inister Hilde Crevits: “Soms lijkt het of het onderwijs alleen maar de diepte wordt in gepraat.”
FOTO'S GUY PUTTEMANS Onderwijsm­inister Hilde Crevits: “Soms lijkt het of het onderwijs alleen maar de diepte wordt in gepraat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium