Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In vierde wedstrijd boekt Beerschot Wilrijk eindelijk eerste zege

- HUGO FRET

Na de bekerwinst van vorig weekend op Geel moest Beerschot Wilrijk, na drie gelijke spelen in competitie­verband, op zoek naar een eerste overwinnin­g. Coach Stijn Vreven wijzigde zijn ploeg op één positie: Brogno verscheen aan de aftrap in de plaats van Tissoudali.

Zoals coach Stijn Vreven het graag wil, trok de thuisploeg vanaf minuut één met veel enthousias­me ten aanval. Ook Union toonde zich bijzonder gretig tijdens de aanvangsfa­se en bleek niet onder de indruk. Dat resulteerd­e in een fel aanvangskw­artier waarin beide ploegen met veel volk ten aanval trokken. De bezoekers toonden zich hierbij het gevaarlijk­st. Een misverstan­d op links tussen Grisez en Vancamp leidde een gevaarlijk­e situatie in, vooral omdat ook voor doel Dom en Maes ook nog eens elkaar de bal lieten. Union profiteerd­e gelukkig voor de thuisploeg niet optimaal. Verder dan een hoekschop kwamen de Brusselaar­s niet.

De Beerschot Wilrijk-verdediger­s hadden de handen vol met de snelle individuel­e acties en vlotte balwisseli­ngen tussen Tabekou, Tau en Niakaté. Na een persoonlij­ke actie van de vaak moeilijk af te stoppen Percy Tau, kwam Tabekou tot een schot dat door Vanhamel met de voet in hoekschop werd verwerkt. Vanuit balrecuper­atie probeerde Beerschot Wilrijk tegen te prikken. Omdat het vaak zo snel moest gaan, slopen er veel onzuiverhe­den in het samenspel van de thuisploeg. Toen doelman Vanhamel uittrapte richting Grisez, verlengde de linksback tot bij Vancamp. Die zette strak voor doel waar Hoffer de bal in één tijd voorbij doelman Krsitianse­n knalde. Vanaf dan werd Union verder van het doel opgevangen, zodat doelman Vanhamel niet echt meer in de problemen kwam. Enkel een poging van Gerard - afgeblokt en van richting veranderd door Grisez - zorgde nog voor gevaar. De bal ging tot grote opluchting van het thuispubli­ek naast de paal in hoekschop. Beerschot Wilrijk creëerde nu het meeste gevaar. Op hoekschop bracht Brogno de bal tot bij Hoffer. Zijn voorzet richting tweede paal vond het hoofd van Bourdin, maar de verdediger kopte de bal centraal in de handen van Kristianse­n. Op aangeven van Grisez kreeg Vanzeir met de rust in zicht nog een kopbalkans, maar zijn poging belandde op het dak van het doel. Zo kon Beerschot Wilrijk met een 1-0-voorsprong gaan rusten. Het was uitkijken hoe de thuisploeg, die tijdens de eerste helft al heel wat energie had verbruikt, zou reageren op de aanvalslus­t van Union dat op zoek moest naar de gelijkmake­r. Coach Stijn Vreven voerde alvast een vervanging door en bracht De Mets in als verdedigen­de middenveld­er in de plaats van Brogno, waardoor Alex Maes op de linkse flank kon worden uitgespeel­d.

De supporters zetten zich achter de thuisploeg, want ook zij voelden dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. De aanhang kon de inzet en de verbeten manier van spelen van de ploeg wel waarderen, ook al was het geen academisch voetbal.

De match bleef spannend en overal op het veld werden stevige duels uitgevocht­en. Union ging hierbij het vaakst in de fout. Een ‘leeggespee­lde’ Vanzeir werd als spits in de aanval vervangen door Okotie. Hoe verder de match vorderde, hoe moeilijker Beerschot Wilrijk het kreeg om Union van kansen te houden. De gasten dwongen hoekschopp­en af, maar defensief hield de thuisploeg stand. Niakaté schoot een kans wild over. Aan een degelijke tegenaanva­l kwam de thuisploeg niet meer. Tabekou kreeg nog de beste kans, maar Grisez wierp zich in de baan van het schot. Op de tegenaanva­l werd Alex Maes ter hoogte van de middenlijn zwaar onderuit gehaald, maar overtreder Moreno kwam weg met geel.

Zo bleef het nagelbijte­n voor Beerschot Wilrijk. Ballen werden wild naar voor getrapt richting aanvallers, die er niet meer waren. Op een zeldzame tegenaanva­l bracht De Mets de bal voor doel, maar de kopbal van Hoffer ging naast. Hoffer, die niet enkel zorgde voor het doelpunt dat Beerschot Wilrijk op voorsprong bracht, werkte zich ook te pletter voor de ploeg.

Met nog een vijftal minuten te spelen, mocht aankoop Marius Noubissi de vermoeide Vancamp komen vervangen. Meteen het debuut van de spits uit Kameroen. Ook Union voerde nog een aantal wissels door, maar het beet zich de tanden stuk op de afweer van de Beerschot Wilrijk, zodat de eerste overwinnin­g in competitie een feit werd. Niet met goed voetbal, maar op basis van inzet en mentalitei­t werd de eerste driepunter over de streep getrokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium