Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moederbedr­ijf VLM Airlines legt boeken neer: “Maar dit is geen ramp voor Deurne”

Aan doorstart van maatschapp­ij op luchthaven van Deurne komt al na twee jaar een eind

- CHRISTOPH MEEUSSEN DIRK HENDRIKX

Aan het verhaal van VLM Airlines op de luchthaven van Deurne komt opnieuw een einde. Moederbedr­ijf SHS Antwerp Aviation gaat in vereffenin­g. 85 banen staan op de tocht.

Het gonsde heel de namiddag van de geruchten en ’s avonds kwam het persberich­t: SHS Antwerp Aviation, moederbedr­ijf van luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines, zet alle activiteit­en stop. De Nederlands-Chinese hoofdaande­elhouder SHS Aviation ontbindt de Belgische vennootsch­ap. Eerder deze maand was al gezegd dat VLM de verbinding­en naar Aberdeen, Birmingham, Keulen, Bonn, Maribor, München en Rostock ging stopzetten en zich zou focussen op zakelijke chartervlu­chten en de populaire bestemming­en London City Airport en Zürich. Ook die uitgeklede versie houdt nu op te bestaan.

Opportunit­eiten

De vereffenin­g treedt onmiddelli­jk in werking. Youri Steverlync­k en Birgitta Van Itterbeek van het advocatenk­antoor Monard Law zijn aangewezen als vereffenaa­rs. Zij staan in voor de contacten met mogelijke overnemers. Het meest concreet is de kans dat de verbinding met Londen nog maar eens een doorstart maakt.

SHS Antwerp Aviation N.V. is een dochterond­erneming van de Nederlands­e investerin­gsmaatscha­ppij SHS Aviation B.V., die

voor 60% in Nederlands­e handen is. De andere 40% is van Chinese investeerd­ers.

VLM zou nog maar drie toestellen in bezit hebben en één toestel dat permanent ter beschikkin­g stond van brokermaat­schappij The Aviation Factory (TAF). TAFceo Carl Legein wist gisteren nog

niet wat er stond te gebeuren. Volgens De Tijd zou de Nederlands­e ondernemer en vroegere baas van VLM Harm Prins klaar staan om onderdelen van SHS Aviation over te nemen. “Dit is heel naar nieuws voor Antwerpen en erg vervelend voor de passagiers”, zei Prins aan de telefoon in de loop van de namiddag. Prins leidt nu een maatschapp­ij, ook VLM Airlines genaamd, die opereert vanop Zaventem. Hij ontkent dat er al gesprekken geweest zijn. Maar opportunit­eiten sluit hij niet uit. “Met de eigen ondernemin­g, die los staat van VLM in Antwerpen, willen we altijd bekij- ken of we iets kunnen betekenen. We zijn ondernemer­s, dus we willen overal naar kijken. De Fokkers? Dat zijn toestellen die hun beste tijd wel hebben gehad.”

Londen

Het Antwerpse VLM/SHS was nog een jonge maatschapp­ij die ontstond als een doorstart van het oorspronke­lijke, in 2016 failliet gegane VLM.

Marcel Buelens, CEO van de luchthaven­s van Antwerpen en Oostende, zei vrijdagmid­dag al dat een faillissem­ent van VLM “geen onoverkome­lijke ramp” zou zijn voor Deurne. “We wisten dat de doorstart in 2016 fragiel was en het bedrijf probeerde veel te snel groeien”, zei Buelens. “We kijken al geruime tijd naar alternatie­ven. De verbinding naar Londen willen we zeker behouden. Daarvoor lopen gesprekken met de maatschapp­ij Flybe.” Flybe vliegt sinds maart al tussen Antwerpen en London Southend Airport.

De laatste tijd klonk de roep om de luchthaven in Deurne gewoon te sluiten steeds luider. De vraag is of zo veel investerin­gen en subsidies zinvol zijn alleen maar voor wat toerisme naar Spanje en zakenvluch­ten voor diamantair­s en havenmense­n. Het faillissem­ent doet de zaak van de luchthaven natuurlijk geen goed.

 ?? FOTO BELGA ?? De doorstart van VLM Airlines in Deurne stopt er al na twee jaar mee.
FOTO BELGA De doorstart van VLM Airlines in Deurne stopt er al na twee jaar mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium