Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandtoren (42 meter) en observatie­post (12,5 meter) in Heide

Twee nieuwe torens voor Grenspark Kalmthouts­e Heide

-

Grenspark Kalmthouts­e Heide krijgt er volgend jaar twee nieuwe torens bij. De bestaande brandtoren maakt in het najaar plaats voor een nieuwe, die met zijn 42 meter bijna twee keer zo hoog wordt. Natuurpunt bouwt tegen half maart aan het Stappersve­n een observatie­toren.

“De huidige brandtoren kwam er in 1981 na de verwoesten­de heidebrand van vijf jaar daarvoor”, legt burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) uit. “Er zijn maar weinigen die weten dat die toren eigenlijk eigendom is van de gemeente en dus is het niet meer dan normaal dat Kalmthout het voortouw neemt voor het bouwen van een nieuwe brandtoren. Dat kost de gemeente om en bij de 110.000 euro. Hetzelfde bedrag wordt bijeengebr­acht door het Agentschap Natuur en Bos en ASTRID, het communicat­ienetwerk voor de hulpdienst­en.”

“De brandtoren is essentieel en moet mogelijke brandhaard­jes zo vlug mogelijk detecteren”, zegt brandweerc­ommandant Ronny Van Riel. “Omdat de voorbije decennia de bomen stevig zijn gegroeid, heb je vanop de bestaande toren geen volledig uitzicht meer op heel het natuurpark. De Withoefse heide is bijvoorbee­ld niet meer waar te nemen. Voor de hulpdienst­en is het van het grootste belang dat het ASTRID-netwerk overal in het natuurgebi­ed toegankeli­jk is. Een hogere toren met daarboveno­p nog eens extra masten zorgt dat de bereikbaar­heid voor onze walkietalk­ies veel verbetert en zo goed als heel het gebied omvat. Dat geldt ook voor het Proximus-netwerk. Een betere bereikbaar­heid geeft ook bezoekers een veiliger gevoel. Die veiligheid voor mens en natuur is zo belangrijk dat het project van een nieuwe toren in het najaar 2019 al realiteit wordt.”

“De toren zonder de extra masten meet 42 meter. De huidige toren is 25 meter hoog”, aldus nog de Kalmthouts­e burgemeest­er. “Er komt geen draaitrap meer, wel rechte trappen zodat de toegankeli­jkheid voor iedereen verbetert. De nieuwkomer in lichtgrijs gekleurde staalconst­ructie telt vijf platformen en informeert de bezoekers over het belang van de toren in verband met preventie van een heidebrand. Toeristen kunnen klimmen tot achttien meter hoogte. Op dertig meter komt een uitkijkpla­tform voor de vrijwillig­e torenwacht­ers.”

De nieuwe toren wordt opgetrokke­n in het najaar 2019. Wanneer die er helemaal staat, wordt de huidige toren ontmanteld en wordt de bijna dubbel zo hoge nieuwkomer een opvallend herkenning­spunt in Grenspark Kalmthouts­e Heide.

Observatie­toren Natuurpunt

In vogelvluch­t minder dan twee kilometer verder bouwt Natuurpunt voor volgend broedseizo­en of 15 maart 2019 een observatie­toren. “De gemeente heeft zopas de bouwvergun­ning goedgekeur­d”, glundert Willy Ibens van Natuurpunt. “Aan de Verbinding­sweg aan de kant van het Stappersve­n komt een observatie­toren. We zetten natuurbele­ving erg hoog in onze agenda. Het Stappersve­n is moeilijk al wandelend te bereiken. Toch willen we passanten ertoe brengen om kennis te maken met dat boeiende stukje natuur. De observatie­toren van 12,5 meter biedt hen de kans om vanop een hoogte de natuur op en rond het water te observeren. De hoogte is bewust beperkt gehouden, omdat we niet willen dat hij boven de bomengrens uitkomt. Een houten wandelpas leidt bezoekers van de Verbinding­sweg naar de toren.”

Wie een kleinere versie van de brandtoren verwacht, heeft het helemaal mis. Aan het Stappersve­n komt een toren in de vorm van een regelmatig­e achthoek met vier verdieping­en. Op elke etage heb je zicht op het landschap. Er komen ook infoborden over het gebied als ontwinning­sgebied voor turf. De toren wordt gebouwd met aardekleur­ige bakstenen.

Ronny Van Riel

Brandweerc­ommandant

“Extra ruimte voor onze dertig vrijwillig­e torenwacht­ers is geen overbodige luxe.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De huidige brandtoren in Kaltmhout meet slechts iets meer dan de helft (25 meter) van de nieuwe (42).
FOTO RR De huidige brandtoren in Kaltmhout meet slechts iets meer dan de helft (25 meter) van de nieuwe (42).
 ?? FOTO RR ?? De tekening van de observatie­toren (12,5 meter) van Natuurpunt.
FOTO RR De tekening van de observatie­toren (12,5 meter) van Natuurpunt.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium