Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor altijd zomertijd?

Europa lijkt in te binden voor wensen van 84% van zijn inwoners

- ANTON GOEGEBEUR

“De mensen willen het, dus doen we het”, kondigde Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker aan. Nu uit een enquête blijkt dat een ruime meerderhei­d de klok in het voor- en najaar niet meer wil verzetten, moet Europa daar volgens Juncker gehoor aan geven. Maar kiezen we dan permanent voor zomertijd of voor wintertijd?

Eind oktober draaien we de klok een uur achteruit en begint de wintertijd. Dat zal Juncker niet kunnen tegenhoude­n. Daarvoor heeft de Commissie te weinig tijd. In de lente zullen we, als het aan Europa ligt, ook de klok weer een uur vooruit zetten. Juncker wil van de zomertijd de nieuwe standaardt­ijd maken. Dat

betekent donkere ochtenden in de winter, wanneer de zon pas tegen 10u opkomt. ‘s Avonds blijft het licht tot iets voor 18u. Slaapexper­t Johan Verbraecke­n (UZA) is verheugd dat de uurwisseli­ng zo hoog op de Europese agenda staat. Hij ijvert al jaren voor de afschaffin­g. Ons slaapritme wordt iedere keer verstoord als we de klok verzetten en dat heeft een negatieve impact op onze biologisch­e klok. De kans op hartinfarc­ten stijgt kortstondi­g, anderen beleven een mini-jetlag. “Gelukkig voelt niet iedereen dat even hard.”

Enquête

Het voornemen van Juncker komt na een enquête onder 4,6 miljoenen Europeanen, van wie weliswaar drie miljoen Duitsers en zo’n zestigduiz­end Belgen. Een ruime meerderhei­d (84%) wil de klok niet meer verzetten. Op basis van de bevraging publiceert de Commissie binnenkort een rapport, waarna overleg begint met het Europees Parlement en stakeholde­rs – denk aan wetenschap­pers en de bedrijfswe­reld. Waarschijn­lijk zal de Commissie voorstelle­n om de klok niet meer te verzetten en de zomertijd als standaard in te voeren. Het Europees Parlement en iedere lidstaat afzonderli­jk moeten dat voorstel goedkeuren.

De zomer- en wintertijd zijn ingevoerd sinds 1977. Kort na de oliecrisis zochten overheden naar een manier om energie te besparen. Door het invoeren van de zomertijd zouden huishouden­s ’s avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichtin­g nodig is. Die redenering blijkt hoe langer hoe minder houdbaar. Studies kunnen nauwelijks of geen bewijs aanreiken. Volgens een onderzoek

van het Europees Parlement wordt de beoogde energiebes­paring helemaal niet bereikt. Rest alleen de vraag: houden we vast aan winterof zomertijd?

 ?? FOTO AP ?? Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker weet nog niet hoe laat het is. Gaat Europa gehoor geven aan de roep om de wintertijd af te schaffen?
FOTO AP Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker weet nog niet hoe laat het is. Gaat Europa gehoor geven aan de roep om de wintertijd af te schaffen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium